Vijf dingen over Ajax-target Bailey: 'Chippy', dribbels á la Neymar, beruchte pa

Vijf dingen over Ajax-target Bailey: 'Chippy', dribbels á la Neymar, beruchte pa

18-08-2016 12:30
20

1 meter 81 lang, een pijlsnelle linksbuiten, geboren op Jamaica en toptalent van het Belgische Racing Genk: Leon Bailey (19) staat volgens diverse media met stip bovenaan het verlanglijstje van Marc Overmars en Peter Bosz. Wat moeten we weten over de tienersensatie uit de Jupiler Pro League, die een prijskaartje van liefst elf miljoen euro heeft? VoetbalPrimeur ging op onderzoek uit. 

1. Bailey is van nature een spits. RC Genk-trainer Peter Maes gebruikte hem afgelopen seizoen echter vooral als links- en rechtsbuiten. Een geslaagd experiment: de dribbelaar tekende in 35 duels namens de nummer vier van België voor zes doelpunten en negen assists. Aan het einde van het seizoen van zijn grote doorbraak volgde voor Bailey - bijnaam: Chippy - direct de erkenning: hij werd verkozen tot het beste talent van de Jupiler Pro League. De tiener glunderde van trots

2. Drie jaar geleden stonden Bailey en zijn halfbroer Kyle Butler ook al in de belangstelling van Ajax. De twee talenten van de Jamaicaanse Phoenix All Stars Football Academy liepen in 2014 stage in Genk en werden bovendien gescout door Manchester City en Chelsea. Het verkrijgen van een werkvergunning bleek echter een lastig verhaal voor het minderjarige duo. Daarom maakten Bailey en Butler eerst de overstap naar AS Trencin, het Slowaakse speeltje van voormalig Ajacied Tscheu La Ling. Een jaar later volgde alsnog de overstap naar Limburg. Daar ligt Bailey nu vast tot medio 2020. 

3. Craig Butler, vader en zaakwaarnemer van Bailey, is inmiddels berucht en beroemd in België. Afgelopen week schreef de Jamaicaan een emotioneel stuk op Facebook naar aanleiding van fluitconcerten van Genk-fans aan het adres van zijn zoon. Butler liet tussen neus en lippen door weten dat Ajax, maar ook onder meer Paris Saint-Germain véél geld wil betalen voor de negentienjarige aanvaller. Of de fans zich dus even koest willen houden.

De Phoenix All Stars Football Academy is eigendom van Butler; toen hij zijn zoons in 2014 aanbood bij Genk, drong Butler ook aan op een structurele samenwerking tussen de drievoudig landskampioen en de talentenschool in Jamaica. De toenmalige leiding van Genk had daar geen trek in. Butler zou woest zijn geworden. Later dat jaar vertrok de directie van de Jupiler Pro League-club en alleen dáárom was de weg plots weer vrij voor een vertrek naar Genk. 

4. Glenn Schrader, redacteur van de Belgische tak van VoetbalPrimeur, omschrijft Bailey als 'een snelle speler met Neymariaanse dribbels, waar je als supporter voor naar het stadion komt'. Volgens de Vlaming ligt menig Jupiler Pro League-back wakker wanneer er een clash met RC Genk op het programma staat. Ook een paar kritiekpunten: 'Waar hij twee tot drie man kan dribbelen, is hij ook weleens blind voor zijn ploeggenoten. Voorzetten mislukken regelmatig. Oefenen oefenen oefenen. Dat weet hij ook. Bailey staat vaak langer op het trainingsveld dan de andere Genkenaren.'

5. Zelf beoordelen hoe die dribbels en acties van Chippy eruit zien? Check het in de video hieronder.