Roep om wegsturen Blind, maar ontslag is hoogst ongebruikelijk bij Oranje

Roep om wegsturen Blind, maar ontslag is hoogst ongebruikelijk bij Oranje

06-09-2016 14:45
7

De roep om het vertrek van Danny Blind als bondscoach van Oranje is groot, maar zelf liet de trainer al doorschemeren niet uit eigen beweging te zullen opstappen. Een ontslag is dus nodig mocht de KNVB van de coach afwillen, en dat is zeer ongebruikelijk in de geschiedenis van het Nederlands elftal.

Sinds de invoering van het betaald voetbal in 1954 werden drie bondscoaches ontslagen door de KNVB: Max Merkel (1955-56), Thijs Libregts (1988-89) en Guus Hiddink (2014-15). Tot een ontslag kwam het verder nooit bij Oranje. Of de trainers hadden eerder al besloten na een eindtoernooi te stoppen, of ze stapten uit eigen beweging op vanwege een mislukt toernooi, een mislukte kwalificatiereeks of de druk van buitenaf.

In drie gevallen was er geen sprake van een vertrek uit eigen beweging: bij Merkel, Libregts en Hiddink. In het geval van Merkel was er geen sprake van een sportief verval van Oranje. Zijn cijfers waren uitstekend, maar hij raakte in conflict met de bestuurders na een sensationele 1-2 zege op wereldkampioen West-Duitsland. 

Racistische uitspraak
Ook Libregts werd niet op zijn prestaties beoordeeld. Hij had het in 1988 niet makkelijk als de aangewezen man om het succes van Oranje op het EK te evenaren en te overtreffen op het daaropvolgende WK. Sportief liep het niet geweldig: van de elf interlands verloor Oranje er twee en speelde het er drie gelijk. Maar het was de totaal verziekte relatie met de spelersgroep die zijn ondergang inleidde. Dit had alles te maken met een opmerking die hij deed als trainer van Feyenoord jaren daarvoor, in 1984. 'Gullit kan wel voetballen, hij is alleen wat lui. Dat heb je met die zwartjes.'

Uiteindelijk ontsloeg de KNVB hem officieel niet vanwege de verstoorde relatie met de spelersgroep, maar omdat hij 'de contactuele eigenschappen en de tactisch-technische vaardigheid mist' om Oranje naar het WK 1990 te leiden.

Eerste om sportieve redenen
Guus Hiddink was een jaar geleden de derde bondscoach sinds de invoering van het betaald voetbal die zijn ontslag kreeg van de KNVB en de enige die om sportieve redenen werd weggestuurd. Hiddink kreeg de boel bij Oranje maar niet op de rit na het WK 2014. Het begon al met die wedstrijd tegen Tsjechië die in de laatste minuut verloren werd: een dramatisch begin van de WK-kwalificatiereeks die onder Danny Blind ook zo dramatisch eindigde.

De bondscoach won slechts vier van zijn tien interlands en dat was voor de KNVB voldoende reden om hem op straat te zetten. Ondanks de sportieve crisis waarin Oranje verkeerde kwam dat volledig onverwachts voor Hiddink, zo vertelde hij in november 2015. "De directeur en zijn kompaan vertelden dat ik niet verder kon. Dat viel me koud op mijn dak. Het was een complete overval. Ik was boos en zwaar teleurgesteld."

Blind de volgende?
En nu is er dus die constante roep om het ontslag van Danny Blind, de opvolger van de ontslagen Hiddink. In de ontslag/vertrekgolf die momenteel bij de KNVB plaatsvindt zou het geen onverwachte wending zijn als de bond besluit de bondscoach weg te sturen, maar gezien de historie van de KNVB is dat helemaal niet zo gebruikelijk, daar slechts één iemand eerder op sportieve prestaties werd ontslagen.

Veel zal afhangen van hoe Oranje dinsdagavond de WK-kwalificatiereeks tegen Zweden begint. De cijfers van Blind als bondscoach van Oranje zijn in ieder geval historisch slecht. Vijf van de elf interlands verloor Blind, waarmee zijn verliespercentage bijna op vijftig procent ligt. Of de KNVB om die reden echter voor de tweede keer in ruim een jaar tijd een bondscoach op sportieve redenen gaat ontslaan, valt nog maar te bezien.