FIFA wordt voor de rechter gedaagd na 'kenmerken van slavernij' in Qatar

FIFA wordt voor de rechter gedaagd na 'kenmerken van slavernij' in Qatar

10-10-2016 08:47
3

Wereldvoetbalbond FIFA wordt voor de rechter gedaagd vanwege medeplichtigheid aan het schenden van mensenrechten in Qatar. Dat vindt de Nederlandse vakbond FNV en een gedupeerde gastarbeider uit Bangladesh. In Qatar moet in 2022 het WK voetbal worden gehouden.

De gastarbeider en de FNV zijn van mening dat de wereldvoetbalbond een grote fout heeft gemaakt door het WK 2022 aan Qatar toe te wijzen, terwijl arbeiders in dat land structureel worden uitgebuit. Ze eisen dat de FIFA een wetswijziging afdwingt en zetten in op een schadevergoeding voor de werknemer. 

Ruud Baars van de FNV zegt dat de FIFA bij de toewijzing van het WK had moeten eisen dat werknemers goed zouden worden behandeld. Dat lijkt nu niet het geval. "Dat hebben ze nagelaten, nu ondervinden tienduizenden mannen daarvan de ellende", aldus Baars in de Volkskrant. Ook advocaat Liesbeth Zegveld zegt dat werknemers in Qatar min of meer eigendom zijn van werkgevers. "Hij (werkgever, red.) bepaalt of en wanneer een arbeider komt, werkt, eet, slaapt, geld krijgt en gaat. Dat zijn inderdaad kenmerken van slavernij. Het kan een massaclaim worden."

Naar aanleiding van de kritiek gaat Qatar de wet in december aanpassen. Dat moet de arbeidsomstandigheden voor werknemers een stuk verbeteren. Arbeiders kunnen hun 'exit-visum' dan voortaan bij de overheid aanvragen. Volgens het land worden daarmee veel misstanden voorkomen en moet het de omstandigheden verbeteren.