Het Kaars-sprookje: 5 amateurs die 'Sparta-spits' voorgingen naar Eredivisie

Het Kaars-sprookje: 5 amateurs die 'Sparta-spits' voorgingen naar Eredivisie

11-11-2016 10:00
2

Het zijn de momenten waarop je als amateurvoetballer even omhoog veert en denkt: het kan toch nog! Dennis Kaars, spits van Derde Divisie-club ASV De Dijk, traint en speelt deze week mee met Sparta in de hoop een profcontract af te dwingen. Meer spelers maakten in het verleden de overstap van de amateurs naar de Eredivisie, met wisselend succes. VoetbalPrimeur zet er vijf op een rij.

Met zijn 28 jaar is Kaars een van de oudste amateurspelers die het nog mag gaan proberen in de Eredivisie. De interesse van Alex Pastoor was vooral gebaseerd op zijn scorend vermogen: in twaalf competitieduels met De Dijk scoorde hij al negentien keer. Kaars wil al maanden zijn droom om prof te worden verwezenlijken: hij is gestopt met roken en het drinken van alcohol en eet gezond. Genoeg reden voor Sparta, dat goede ervaringen heeft met het aantrekken van Thomas Verhaar van VOC Rotterdam in 2014, om hem deze week een kans te geven een contract te verdienen. VoetbalPrimeur duikt de recente historie in om te kijken welke amateurspelers Kaars voor zijn gegaan.

Jens Toornstra
Misschien wel het toonbeeld van amateurs die succesvol van de lagere regionen van het voetbal naar de Eredivisie overstappen is Jens Toornstra. Hij was in 2009 nog eerste elftal-speler bij Alphense Boys toen ADO Den Haag, na lang aandringen van Kees Jansma, hem scoutte en even later een contract voorschotelde. Toornstra begon nog in het tweede elftal van ADO, maar bleef daar niet lang hangen, want binnen no-time werd hij een bepalende speler bij de club uit Den Haag. En hij is de ladder in hetzelfde tempo blijven beklimmen: van ADO naar FC Utrecht, van FC Utrecht naar Feyenoord en van Feyenoord naar…?

Danny Koevermans
Nog zo’n succesverhaal voor amateurvoetballers met een profdroom. Danny Koevermans maakte op relatief late leeftijd (zijn 21ste) zijn debuut voor Sparta na bij amateurclub Excelsior’20 enorme indruk te hebben gemaakt. Vijf jaar lang scoorde hij erop los voor Sparta, om vervolgens twee succesvolle jaren bij AZ te beleven, het Nederlands elftal te halen, een transfer naar PSV te verdienen, daar kampioen te worden en zijn loopbaan af te sluiten met een mooi Canadees avontuur. Het schoolvoorbeeld van een schitterende carrière van een laatbloeier.

Garry Mendes Rodrigues
Garry Mendes Rodrigues was in de jeugd actief bij Sparta en Feyenoord en belandde vervolgens bij de Portugese derdeklasser Real Massama, om na twee jaar terug te keren in Nederland bij de amateurs van FC Boshuizen. Daar werd hij opgepikt door ADO Den Haag, zonder succes overigens, want hij speelde geen duel voor de club en werd meteen verhuurd aan FC Dordrecht. Het echte succes voor Mendes Rodrigues volgde in het buitenland, want dankzij zijn intrede in het profvoetbal in Den Haag speelde hij in Bulgarije voor Levski Sofia, in Spanje voor Elche CF en tegenwoordig staat hij onder contract bij het Griekse PAOK Saloniki, tegenstander van Ajax in de voorronde van de Champions League dit seizoen.

Danny van de Meiracker
De overstap van de amateurs naar de Eredivisie is niet altijd een succes. Danny van de Meiracker kan daarover meepraten. De topschutter uit Baarn maakte in 2012 de overstap van Spakenburg naar NEC, maar kwam mede door een zware knieblessure tot slechts 65 speelminuten in Nijmegen en vertrok na een jaar alweer naar FC Oss, om in 2015 na een mislukte profloopbaan weer terug te keren naar Spakenburg.

Mart Lieder
Mart Lieder werd begin 2012 op 21-jarige leeftijd door Vitesse opgepikt bij de amateurs van VPV Purmersteijn en debuteerde in januari al in de Eredivisie, maar dat bleek uiteindelijk slechts één van zijn drie duels voor de Arnhemmers te worden. In tegenstelling tot Van de Meiracker heeft Lieder het profvoetbal echter nog niet achter zich gelaten. Hij speelde twee seizoenen voor RKC Waalwijk, één voor FC Dordrecht en beleefde een avontuur in Zwitserland bij FC Aarau. Dit seizoen doet hij het uitstekend bij FC Eindhoven met zes goals in dertien duels en met zijn 26 jaar lijkt zijn profcarrière nog zeker niet voorbij.