Sander Duits, Younes Mokhtar en Kostas Lamprou

De Eredivisie-uitblinkers: de beste spelers van de eerste drie maanden (1)

De Eredivisie-uitblinkers: de beste spelers van de eerste drie maanden (1)

16-11-2016 14:30
19

Na een tergend lange interlandperiode gaat de Eredivisie weer van start! Met speelronde dertien voor de deur is het een mooi moment voor een korte tussenbalans. Wie waren tijdens de eerste drie maanden van de competitie de uitblinkers van alle achttien Eredivisie-ploegen? VoetbalPrimeur zet ze op een rij. Vandaag de spelers en clubs uit het rechterrijtje. We hebben gebruik gemaakt van de rapportcijfers van statistiekenwebsite WhoScored.

10. ADO Den Haag - Ernestas Setkus (12 basisplaatsen)
Setkus (31), international van Litouwen, is de ADO-speler met de hoogste beoordeling over de eerste twaalf speelrondes. De goalie is in de residentiestad de opvolger van de populaire Martin Hansen, die naar de Bundesliga verkaste. Setkus stond twaalf keer in de basis en miste nog geen minuut. 

11. PEC Zwolle - Youness Mokhtar (6 basisplaatsen en 3 invalbeurten)
Een grillige speler, maar op een goede dag - net als veel vleugelaanvallers - niet te stuiten. Mokhtar kwam dit seizoen negen keer in actie namens PEC en was drie keer trefzeker. Met twee prima treffers tegen ADO Den Haag bezorgde hij zijn club op 30 september de eerste zege van het seizoen. 

12. Heracles Almelo - Brahim Darri (6 basisplaatsen en 3 invalbeurten)
Vooral de laatste weken is Darri lekker op dreef in Almelo. Eind oktober scoorde hij zéér fraai tegen Sparta en in de Gelredome tekende de dribbelaar voor één van de mooiste goals van het seizoen. In de Gelredome pegelde Darri de bal heerlijk in de kruising. Gunt trainer John Stegeman hem nu definitief een basisplaats? 

https://gyazo.com/80fef7418e342fa27446be00ee1555ab

13. NEC - Dario Dumic (12 basisplaatsen)
Eén keer hield de achterhoede van NEC dit seizoen open huis. Dat was op 10 september, thuis tegen PSV (0-4). Trainer Peter Hyballa had bedacht dat het een goed idee was om de regerend landskampioen af te jagen en vast te zetten. Niet dus. Over het algemeen staat de defensie van de Nijmegenaren prima. Dat is vooral te danken aan de onverzettelijke Dumic. 

14. Go Ahead Eagles - Sander Duits (12 basisplaatsen)
De ervaren Duits neemt promovendus Go Ahead Eagles dit seizoen regelmatig op sleeptouw. Onlangs nog was de 33-jarige captain één van de drijvende krachten tijdens de thuiszege (1-0) op Feyenoord. Duits stond twaalf keer in de basis en scoorde al driemaal. 

15. FC Groningen - Samir Memisevic (8 basisplaatsen en 1 invalbeurt)
'Het Beest is-ie al genoemd. De Slager. Inderdaad, Memisevic is een bikkelharde verdediger van de oude stempel. Ingrijpen, bal afpakken en vervolgens inleveren bij de goede kleur. Een verademing. Dieptepuntje was zijn rode kaart tegen aartsrivaal sc Heerenveen. 

https://gyazo.com/d5fb55da990cdaa522dc56c4ad6a8d89

16. Excelsior - Luigi Bruins (10 basisplaatsen)
De laatste twee maanden gaat het van kwaad tot erger met Excelsior. Zes keer op rij verloor de formatie van trainer Mitchell van der Gaag al. Routinier Luigi Bruins laat af en toe nog wat aardigs zien. Het wordt wel tijd dat de 29-jarige spelmaker iets vaker gaat scoren. Dat deed-ie dit seizoen pas één keer. 

17. Willem II - Kostas Lamprou (12 basisplaatsen)
Goaltjesdief Fran Sol maakte er dit seizoen al vijf voor Willem II, maar cijfermatig is Lamprou de uitblinker van de Tricolores. De Griekse sluitpost ging weliswaar een paar keer de fout in, maar hij hield zijn elftal ook diverse malen knap op de been. 

18. Roda JC - Benjamin van Leer (12 basisplaatsen)
Nóg een doelman. Het moeizaam scorende Roda - wat heet: vijf goals in twaalf duels - mag van geluk spreken dat Van Leer een prima seizoen beleeft. In de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden hielden de Limburgers drie keer de nul. 

Donderdag de uitblinkers van alle clubs uit het linkerrijtje