'Nieuwe Ajax-trainer 'topprioriteit' voor Kroes, naam Lijnders wekt enthousiasme'

'Nieuwe Ajax-trainer 'topprioriteit' voor Kroes, naam Lijnders wekt enthousiasme'

9 maart - 07:25 Laatste update: 09:43
175

Alex Kroes kan op 15 maart als nieuwbakken algemeen directeur van Ajax direct aan de slag met een groot aantal dossiers, aldus De Telegraaf. Kroes moet zich gaan buigen over de functie van nieuwe trainer, waarvoor onder anderen Pascal Jansen en de combinatie Frank de Boer met Pepijn Lijnders in beeld zijn. Daarnaast is ook de jeugdopleiding aan de nodige veranderingen toe, zo is te lezen. 

De komst van Kroes werd al in augustus 2023 aangekondigd, maar vanwege het concurrentiebeding in zijn contract mocht de voetbaldirecteur nog niet beginnen bij Ajax. Op 15 maart is het zover, en de verwachtingen zijn enorm, zo stelt De Telegraaf. 'De zoektocht naar een nieuwe coach als opvolger van John van 't Schip zal topprioriteit hebben bij Kroes', is te lezen. Hoewel de vijver waaruit Ajax kan vissen niet al te groot is, stellen de Amsterdammers het liefst een Nederlandse trainer aan, het liefst iemand met een Ajax-achtergrond. 

De naam van voormalig AZ-trainer Pascal Jansen zingt rond in de Johan Cruijff ArenA. 'Een aantal mensen is ook enthousiast over de combinatie Frank de Boer/Pepijn Lijnders', aldus de ochtendkrant, die ook de naam van Erik ten Hag laat vallen. 'Maar wellicht speculeert Kroes wel op een breuk tussen Manchester United en Erik ten Hag, na dit seizoen.' Kroes zal Ten Hag moeten overtuigen niet een nieuw avontuur in het buitenland aan te gaan. Dat zowel Ten Hag als de algemeen directeur begeleid worden door Kroes' oude bedrijf SEG, kan daar mogelijk bij helpen. 

Niet alleen over het trainerschap moet Kroes zich buigen. Ook moet er een hoofd jeugdopleiding gevonden worden. Na het vertrek van Said Ouaali van 1 juli vorig jaar, draagt Edmond Claus, coördinator bovenbouw, die verantwoordelijkheid. 'Dat het klachten regent over het niveau van de opleiding en de enorme bureaucratie op De Toekomst is voor Kroes, Marijn Beuker en Kelvin de Lang reden om haast te maken met de grote schoonmaak.' Iets wat daarbij niet lijkt te helpen, is dat de onlangs opgestapte Chief Sports Officer Maurits Hendriks nog een aantal contractverlengingen uitdeelde. 

Hoewel Kroes ervaring heeft met de transfermarkt, en hij wat dat betreft zoals Dennis te Kloese bij Feyenoord een actieve rol in zal nemen, gaat Ajax ook nog werk maken van een nieuwe directeur. Deze beoogde nieuwe transferspecialist zal nauw samen moeten werken met Kroes, Beuker, De Lang, de nieuwe trainer, financieel directeur Susan Lenderink en technisch commissaris Danny Blind. Tot het takenpakket van de nieuwe directeur wordt de compositie van de trainersstaf en de spelersgroep gerekend. Daarnaast moet hij de (prestatie)cultuur bewaken en een positieve sfeer creëren.

Check hieronder de nieuwste aflevering #DoneDeal met alles over Ajax, Feyenoord en PSV!