Lessen van Koeman: glas halfvol, gesprek met Simons en Kroos-conclusie

Lessen van Koeman: glas halfvol, gesprek met Simons en Kroos-conclusie

25 maart - 18:55 Laatste update: 26 maart - 17:38
17

Ronald Koeman heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies van de persconferentie van maandag, in aanloop naar de kraker tegen Duitsland. De keuzeheer heeft na het duel met Schotland (4-0) een gesprek met Xavi Simons gevoerd en Matthijs de Ligt start tegen Die Mannschaft.

De Ligt krijgt zijn kans tegen bekenden
Het lag al in de lijn der verwachting dat De Ligt zou gaan spelen tegen Duitsland, omdat hij naast Koeman plaatsnam tijdens het persmoment. De bondscoach wond er geen doekjes om: De Ligt gaat spelen, al is het nog onduidelijk of dat in een vier- of vijfmansdefensie gebeurt. De verdediger van Bayern München treft in Frankfurt twee goede bekenden. Julian Nagelsmann gaf al prijs dat Duitsland in dezelfde opstelling speelt als tegen Frankrijk, wat betekent dat De Ligt tegenover ploeggenoten Jamal Musiala en Joshua Kimmich staat.

Glas van Koeman is halfvol
De wedstrijd tegen Duitsland is voor Koeman de laatste test, alvorens hij in juni de definitieve EK-selectie bekend moet maken. Het duel met Schotland verliep niet zoals de bondscoach gehoopt had. "We leden onnodig veel balverlies. Dat ken ik niet van de jongens. Dat viel tegen." Het baart Koeman geen zorgen. "Misschien is het juist wel goed. Als alles nu al klopt... Ik heb liever dat het komende zomer klopt."

Simons moet meer brengen in Oranje
Koeman heeft na vrijdag met Xavi Simons gesproken. De spelmaker kon in zijn twaalfde interland niet overtuigen en de bondscoach vindt dat hij meer mag verwachten van de aanvallende middenvelder. "Hij zegt zelf ook dat hij te vaak de bal verloor", zei Koeman. "Op eigen helft moet je altijd denken aan balbezit houden, op die plekken kan dat niet gebeuren. Ik mag van hem verwachten dat hij zich daarin ontwikkelt."

Koeman trekt conclusie na Frankrijk - Duitsland
Zaterdag stonden Frankrijk en Duitsland (0-2) tegenover elkaar. Bij Die Mannschaft excelleerde de teruggekeerde Toni Kroos, die tegen het Nederlands elftal ook zal starten. Na zeven seconden noteerde de 34-jarige middenvelder, die uitblonk tegen Les Bleus, al een grandioze assist. "Wij zouden wel heel dom zijn als we dit soort spelers vrijlaten, dan komt elke bal op de juiste plek", aldus Koeman.