Schouten onthult rituelen op een wedstrijddag: 'Dat doe ik al jaren'

Schouten onthult rituelen op een wedstrijddag: 'Dat doe ik al jaren'

28 maart - 17:59
42

Jerdy Schouten is altijd bewust van de keuzes die hij maakt als profvoetballer. Zo vindt de middenvelder het heel belangrijk om goed op zijn voeding te letten en ook heeft hij op een wedstrijddag altijd dezelfde rituelen.

In zijn tijd bij het Italiaanse Bologna stond Schouten bekend als de wasmachine. Hij werd gezien als de middenvelder die de fouten van ploeggenoten herstelde, ballen veroverde en een aanval opzette. Deze bijnaam werd bedacht door toenmalig trainer Siniša Mihajlović. "Later veranderde hij dat in de professor. Dat vond ik toch een leukere bijnaam. Maar hij bedoelde het goed", vertelt Schouten in gesprek met Helden.

Schouten beaamt dat hij 24 uur per dag bezig is met voetbal. "Ik zal niet snel een patatje in mijn mond stoppen", aldus de Oranje-international, die weet dat het niet verboden is als profvoetballer. "Maar ik bedenk van tevoren altijd: als ik de keuze maak om wel een patatje te eten, hoe voel ik me er dan mentaal bij? Ik eet liever dat wat goed voor me is, zodat ik tijdens een wedstrijd weet dat ik er alles aan heb gedaan."

Daarnaast houdt Schouten vast aan dezelfde rituelen in aanloop naar een wedstrijd. Het begint voor hem een avond van tevoren. "Dan eet ik 's avonds het liefst risotto met biefstuk. Dat doe ik al jaren", zegt de middenvelder. "En als we niet op de club eten, dan maak ik het thuis. Ook was ik altijd mijn haar een dag voor de wedstrijd en ik zet de wekker altijd op dezelfde tijd. En mijn voetbalschoenen neem ik zelf mee naar de wedstrijd, ik vind het fijn dat dat mijn eigen verantwoordelijkheid is en niet die van de club."

Bekijk #DoneDeal met Ole Romeny hieronder of luister op Spotify!