'Als Ajax niet minimaal vijfde wordt, dan zijn de spelers het shirt niet waard'

'Als Ajax niet minimaal vijfde wordt, dan zijn de spelers het shirt niet waard'

24 april - 08:56
62

Huub Stevens vindt het een vereiste voor Ajax om als vijfde te eindigen in de Eredivisie. De Limburgse oud-trainer denkt dat op dit moment geen enkele wedstrijd makkelijk is voor de Amsterdammers en adviseert John van 't Schip het vertrouwen van zijn spelers op te vijzelen.

Ajax kreeg eerder deze maand met 6-0 klop bij Feyenoord, maar herpakte zich met een thuiszege op FC Twente (2-1). "Ajax moet elk duel nu als een finale ingaan. Voor alle spelers moet duidelijk zijn dat dit de laatste kans op een prijs is. Een prijs? Ja, want dit is nog het maximaal haalbare voor de resterende wedstrijden. Dan moet je het ook zo benaderen", vertelt Stevens in het Algemeen Dagblad.

De oud-coach van onder meer PSV meent dat het aan de motivatie van de spelers niet kan liggen, maar wel aan het vertrouwen. "Er is geen speler in de wereld die graag verliest. Natuurlijk zijn het profs en verdienen ze veel geld, maar denk je dat ze het leuk vinden hoeveel stront ze over zich heen krijgen? Het gaat ook om hun eigen emotie. Ze weten dat ze veel over zich heen krijgen als ze falen. En ze weten dat ze meer bewonderd worden als ze winnen."

Stevens adviseert Van 't Schip voor zekerheid en vertrouwen te kiezen in het team. "Dat hoeven niet per se degenen te zijn die de mouwen het verst opstropen. Dat kunnen ook tactisch slimme spelers zijn. Ajax moet nu minimaal vijfde worden. Als de spelers dat niet aankunnen, zijn ze dat shirt komend seizoen niet meer waard."

Ajax verdedigt een voorsprong van één punt op nummer zes NEC, maar kan in theorie ook nummer vier AZ nog achterhalen. De Amsterdammers spelen dit seizoen nog tegen Excelsior, FC Volendam, Almere City FC en Vitesse.