VolkerWessels komt met 'superKuip': Ons stadion is angstaanjagend
"Tegenstanders die hier met de bus aankomen, schrikken zich het lazarus"

VolkerWessels komt met 'superKuip': "Ons stadion is angstaanjagend"

08-02-2014 12:04
10

In navolging van vijf andere partijen heeft ook VolkerWessels hun plan gepresenteerd voor renovatie van De Kuip. Het bedrijf komt met een 'superKuip', een compleet nieuwe voetbaltempel op de bestaande locatie. 

Het is zo goed als zeker dat Feyenoord in de toekomst verder gaat op de plek van de huidige Kuip. VolkerWessels weet dat ook en dus mikt men op het bouwen van een onderkomen rondom de 'heilige grasmat'. Het plan van het bouwconcern biedt plaats aan 63.000 toeschouwers, kost 240 miljoen euro en vraagt geen bijdrage van Rotterdam. Het ontwerp is gebaseerd op de oorspronkelijke Kuip.

"Het wordt een puur Rotterdamse, rauwe architectuur met veel staal en beton", legt directeur Martijn Luchjenbroers uit in het Algemeen Dagblad. "Ons stadion is angstaanjagend. Tegenstanders die hier met de bus aankomen, schrikken zich het lazarus. Het stadion kan simpel worden uitgebreid naar 70.000 plekken."

VolkerWessels wil het stadion in drie jaar neerzetten. In de tussentijd kan De Kuip gebruikt blijven worden, maar uiteindelijk gaat het monumentale complex in zijn geheel tegen de vlakte. "We hebben goed geluisterd naar de fans. Die zijn emotioneel gebonden aan de huidige plek, het prachtige veld, de historie van deze locatie. In onze Kuip zit je nóg dichter op het veld, ligt er geen gracht omheen en behouden we de spelerstunnel."

Een staantribune van formaat
Op de website van De superKuip legt VolkerWessels uit dat een grote staantribune een belangrijke pijler in het ontwerp is. 'Wat is de mooiste staantribune in de wereld? Als die vraag over een paar jaar aan voetbalfans overal ter wereld wordt gesteld, moet er maar één antwoord mogelijk zijn: die staat in Rotterdam-Zuid. Een staantribune die tegenstanders angst inboezemt. Die de Feyenoorders op het veld zelfvertrouwen geeft.'

'Geen klein vak, maar een staantribune van formaat. Geen klein hoekje in het stadion, maar dé gezichtsbepalende plek. Uitgestrekt over de hele zijde achter het doel. De thuisbasis voor 12.000 Feyenoord-fans. Dat is wat een voetbaltempel nodig heeft. En er ligt geen gracht rondom het veld. Zo wordt de druk van Het Legioen op de tegenstander nog tastbaarder', schrijft men.