Koeman overweegt 'aanvallend' 5-3-2 vaker te gebruiken: Wie weet
Feyenoord-coach: "Schaken speelde fantastisch vandaag"

Koeman overweegt 'aanvallend' 5-3-2 vaker te gebruiken: "Wie weet"

09-03-2014 18:00

Ronald Koeman verraste zondag door tegen FC Groningen vijf verdedigers op te stellen. De Feyenoord-trainer erkende na afloop dat hij daarmee best een risicootje nam.

Jurre de Ruiter
GRONINGEN

Koeman stuurde op het slechte veld in de Euroborg Joris Mathijsen, Stefan de Vrij én Bruno Martins Indi als centrumverdedigers het veld op. Terence Kongolo fungeerde op links als vleugelverdediger en Stefan van Beek verving op rechts Daryl Janmaat. Tot zijn opluchting zag de oefenmeester dat zijn idee goed uitpakte.

"Ik heb er vaker over nagedacht, want we hebben de spelers voor dit systeem", zei Koeman in de catacomben van de club waar hij zijn doorbraak beleefde. "Maar dan is het wel prettig dat je wint. Want als je iets verandert en je wint niet, dan was het vingertje ongetwijfeld naar mij gegaan. En dat was dan ook terecht geweest."

Aanvallend
De coach lichtte zijn spelers zaterdag in over de speelwijze. "Ik had er een goed gevoel bij en de spelers hebben het perfect uitgevoerd. Ze hebben een uitstekende mentaliteit getoond door op dit slechte veld negentig minuten lang druk te zetten. Je zag dat FC Groningen het op een gegeven moment wel geloofde, waardoor we de wedstrijd rustig konden uitspelen."

Door het resultaat van zondag bestaat de kans dat Koeman vaker voor een 5-3-2-systeem gaat kiezen. Hij wilde daar zondag nog niet te veel over kwijt. "Dat weet ik nog niet. Ik heb er vaker aan gedacht en nu vond ik het een gepast moment. Ik vind ook dat dit systeem best aanvallend kan zijn. We hebben in elk geval de spelers voor zo'n speelwijze, dus wie weet. Het is bijvoorbeeld perfect voor Janmaat."

Fantastisch
De vertrekkende trainer vond ook dat Ruben Schaken van het systeem profiteerde. "Hij speelde fantastisch vandaag", zei Koeman, die Jean-Paul Boëtius passeerde. "We kennen allemaal zijn verhaal. Jean-Paul is geen speler die dit soort weken heel makkelijk bespeelt."

Graziano Pellè ontbrak helemaal in Groningen, maar hij leek niet echt te worden gemist. "Zo'n speler mis je altijd", reageert Koeman. "Maar de groep heeft op een fantastische manier antwoord gegeven."