Rutten kreeg al snel weer kriebels: Toen begreep ik dat ik het niet kon missen
Sabbatical deed Feyenoord-trainer goed: "Dan weet je niet wat je meemaakt"

Rutten kreeg al snel weer kriebels: "Toen begreep ik dat ik het niet kon missen"

24-07-2014 14:32
2

Een jaar er tussenuit heeft trainer Fred Rutten goed gedaan. De nieuwe Feyenoord-coach koos bewust voor een sabbatical, maar na enkele maanden kroop het bloed weer waar het niet gaan kan. "Zat ik alweer met de laptop en de televisie aan twee wedstrijden tegelijk te kijken."

"De voetballerij is een wereld op zichzelf en wat mij betreft ook een heel mooie wereld", vertelt Rutten aan Feyenoord Magazine. "Vanaf mijn 29ste ben ik echter alleen maar onderweg geweest in het voetbal, met heel weinig vrije tijd of tijd voor het sociale leven. Als je dan eindelijk weer eens op een verjaardag komt waar bijna niemand geïnteresseerd is in voetbal, dan weet je niet wat je meemaakt. Dat was mooi om te ervaren."

"Ik wilde het maatschappelijke gebeuren en het sociale leven weer eens bewust meemaken", vervolgt de coach. "In de jaren voor mijn sabbatical zat ik alleen maar in een tunnel. Je maakt dan heel veel mee, maar staat daar nooit echt bij stil omdat de focus altijd weer op de volgende wedstrijd ligt. Als je dan even uit die tunnel bent, kijk je vervolgens anders tegen het geheel aan. Zo'n jaar verruimt in algemene zin je geest."

"Ik leefde plotseling in een totaal ander leven dan ik gewend was. Belangrijkste insteek was om meer tijd aan mijn gezin te kunnen besteden. De eerste drie maanden heb ik het voetbal ook totaal niet gemist. Toen keek ik bijna geen wedstrijd. Daarna ging ik al steeds vaker vooraf opzoeken welke wedstrijden er werden gespeeld, dat was al een verandering. Weer een maand verder zat ik alweer met de laptop en de televisie aan twee wedstrijden tegelijk te kijken. Toen begreep ik wel dat ik het vak niet kon missen."

Bij Feyenoord is Rutten de opvolger van de succesvolle Ronald Koeman. Na PSV is het voor Rutten de tweede Nederlandse club uit de traditionele top drie. "Ik wil alles meemaken in het voetbal. Ik ben in het verleden hoofd opleiding geweest, technisch manager, assistent-trainer en hoofdtrainer. Nu zit ik bij een van de grootste clubs van Nederland, dat wil ik ook meemaken. Het is een grote uitdaging om de mensen die de club een warm hart toedragen het succes te geven waar ze op zitten te wachten."