Van Basten wijst naar zomeraankoop: 'Tanko is nu degene die ze erin moet schieten'
AZ-trainer: "We stellen ons in op een hectische wedstrijd"

Van Basten wijst naar zomeraankoop: 'Tanko is nu degene die ze erin moet schieten'

08-08-2014 16:26
2

Marco van Basten staat voor zijn officiële debuut als hoofdtrainer van AZ. In de uitwedstrijd tegen Heracles Almelo kan de coach geen beroep doen op Amerikaans international Aron Johannsson, de overige selectiespelers van AZ zijn wel fit.

Muamer Tankovic, de eerste vervanger van spits Johannsson, is net weer hersteld van een tik op zijn enkel. "Tanko is een technisch goede voetballer. Hij is nu degene die ze erin moet schieten", zegt Van Basten op de officiële website van AZ over de Zweed, die eerder deze zomer overkwam van Fulham. Van Basten is tevreden met de samenstelling van zijn selectie. Met name achterin en op het middenveld staat AZ er goed voor.

"Voor de aanval zijn we nog wel aan het rondkijken. Wat goed is, is welkom. Simpel", zegt Van Basten. AZ is onder meer in de markt voor ADO Den Haag-spits Mike van Duinen. Van Basten verwacht Johannsson, de clubtopscorer van afgelopen seizoen werd geopereerd aan zijn enkel, over drie of vier weken weer terug. "Die termijn zeg ik uit de losse pols. Maar zijn herstel gaat vrij goed, er zijn geen complicaties."

"Ik vind hem uitstekend spelen"
AZ zal dit seizoen 'met de punt naar voren spelen'. In dat systeem maakt Markus Henriksen als nummer tien een goede indruk op Van Basten. "Ik vind hem uitstekend spelen. Markus is vaak bij goals betrokken en heeft veel dynamiek. Ja, ik ben erg tevreden over hoe hij zijn rol invult", aldus de coach, die zaterdag met AZ op bezoek gaan in Almelo.

"Heracles-uit, dat is een lastige openingswedstrijd voor ons op dat kleine veld van ze. We zullen een tegenstander treffen die zal vechten, hun trainer kennende. We stellen ons in op een hectische wedstrijd", aldus Van Basten, die hoopt dat AZ in de Eredivisie beter presteert dan afgelopen seizoen. "Of mensen meer mogen verwachten dan de achtste plaats van vorig seizoen? Ja, dat mag. We willen dynamische spelen, verrassend zijn en hebben de boel tot dusver aardig bij elkaar kunnen houden. Dat is zeker een pluspunt."