Cruijff baalt: Hoe meer ik erover nadenk, hoe zieliger ik het vind
"Helaas beseffen sommige ouders blijkbaar niet een zaakwaarnemer soms tien voetballers heeft"

Cruijff baalt: "Hoe meer ik erover nadenk, hoe zieliger ik het vind"

08-09-2014 07:15
63

Johan Cruijff baalt flink dat er afgelopen week weer twee spelers vanuit de B-jeugd van Ajax naar het buitenland zijn vertrokken. Zij kozen voor een avontuur in Spanje en een avontuur in Engeland. De voormalig stervoetballer begrijpt het niet, want succes brengt een vroegtijdig vertrek naar een absolute topclub zelden.

"Alsof er al niet genoeg voorbeelden zijn van de risico’s die dat met zich meebrengt", schrijft Cruijff in zijn column in De Telegraaf. "Bovendien was de afgelopen week Daley Blind een prachtig voorbeeld van hoe het ook kan. Opgeleid bij Ajax, uitgeleend aan FC Groningen en dan stap voor stap beter worden bij Ajax, om uiteindelijk via een WK een toptransfer naar Manchester United te maken. Maar blijkbaar kan zelfs een rolmodel als Blind niet voorkomen dat kinderen toch veel te vroeg Ajax verlaten en naar het buitenland gaan."

"Eigenlijk vind ik het heel zielig voor die jongens", vervolgt Cruijff zijn verhaal. "Dat meen ik oprecht. Ik kan maar moeilijk bevatten dat er nog steeds ouders zijn die zich zo door een zaakwaarnemer en geld laten beïnvloeden, dat er risico’s met de opvoeding van hun kind worden genomen. Ik wil alle zaakwaarnemers niet over één kam scheren, maar er lopen er soms een paar bij… Die zijn ook een van de grootste problemen van het voetbal."

"Helaas beseffen sommige ouders blijkbaar niet dat een voetballer één zaakwaarnemer heeft, maar een zaakwaarnemer soms tien voetballers. Mislukt de een, dan gaat hij verder met de ander. Veel talenten zijn daar de afgelopen jaren de dupe van geworden. Wie de statistieken erop nakijkt, ziet dat de kans van slagen nihil is. Eerlijk gezegd komt er niet een Nederlandse speler in me op die als teenager naar het buitenland is vertrokken en daadwerkelijk de top heeft gehaald."

"In de selectie van het Nederlands elftal zitten ze in ieder geval niet. Dus wordt er over de rug van kinderen vooral snel geld verdiend. Met alle risico’s van dien voor de toekomst. Hoe meer ik erover nadenk, hoe zieliger ik het vind", sluit Cruijff af in Telesport.