Spaanse scheidsrechter riskeert Duitse geldboete bij gebruik van 'gevaarlijke spray'
De boete schommelt tussen de 5 en 55 euro

Spaanse scheidsrechter riskeert Duitse geldboete bij gebruik van 'gevaarlijke spray'

30-09-2014 14:10
2

Als de Spaanse scheidsrechter Carlos Velasco Carballo dinsdagavond in de Champions League-wedstrijd tussen Schalke 04 en Maribor zijn spray gebruikt, wacht hem een boete. Het geldbedrag dat hij dan moet betalen ligt tussen de 5 en 55 euro.

De spray is sinds het WK beroemd en berucht geworden. Vele Europese competities, waaronder de Eredivisie, maken er gebruik van. In Duitsland is de spray echter verboden. Keuringsdienst TÜV zegt dat het schuim uit de spuitbus schadelijk kan zijn voor gezondheid. De spray wordt gebruikt om de muur bij vrije trappen op de juiste afstand te zetten en te houden.

Mocht arbiter Carballo dat dinsdagavond daadwerkelijk doen, zal hij even naar de bank moeten om te pinnen. ''Er kan opgetreden worden als iemand gebruikmaakt van een niet-toegestane spray'', citeert Het Laatste Nieuws een woordvoerder van de stad Gelsenkirchen. ''De boete schommelt tussen 5 en 55 euro.''

De UEFA zegt in een reactie dat het zijn scheidsrechters verplicht de spray te gebruiken. Dat geldt ook voor het Champions League-duel in Duitsland. ''Het product kan binnen de EU zonder beperking gebruikt worden'', is de UEFA van mening. Carballo zal waarschijnlijk niet wakker liggen van de boete, aangezien hij bijna vijfduizend euro beurt voor een wedstrijd in de Champions League.