'Van der Vaart-discussie' barst weer los: Het is een zeer explosief probleem
Nederlander weet twijfels niet weg te nemen

'Van der Vaart-discussie' barst weer los: "Het is een zeer explosief probleem"

27-10-2014 15:02
4

Rafael van der Vaart weet de Duitse voetbalvolgers niet meer van zijn kwaliteiten te overtuigen. Na de 3-0 nederlaag tegen Hertha BSC is opnieuw de discussie losgebarsten of trainer Josef Zinnbauer zijn aanvoerder nog wel moet opstellen.

Van der Vaart is pas hersteld van een blessure, maar met de Nederlander gaat het niet beter dan voorheen. Met Lewis Holtby is hij één van de grotere namen in de selectie van HSV, de vraag is echter of de twee sterren wel samen op het middenveld kunnen spelen. Beide spelers voelen zich het best als zij de rol van spelmaker op zich kunnen nemen, maar twee spelmakers lijkt teveel van het goede.

'Bild meent: Zinnbauer moet een keuze maken!', schrijft de krant. Voorlopig lijkt de oefenmeester echter voor een roulatiesysteem te kiezen, waarmee hij naast Holtby en Van der Vaart ook Tolgay Arslan en Marcell Jansen tevreden hoopt te houden. Een definitieve keuze wil hij nog niet maken. "We hebben twee uitstekende spelers voor de positie van spelmaker. We zullen met een oplossing komen. Holtby kan bijvoorbeeld ook op links of op '8' spelen."

Intern zou Holtby echter hebben aangegeven het liefst op de plek van spelmaker te spelen. 'Het is voor Zinnbauer een zeer explosief probleem aan het worden', concludeert Bild. Holtby kan komende zomer voor 6,5 miljoen euro worden overgenomen van Tottenham Hotspur, terwijl het contract van Van der Vaart na dit seizoen afloopt. Holtby kan dan zijn opvolger worden, maar voorlopig is VdV nog wel de aanvoerder van de club. 

Bild zet ook nog wat voor- en nadelen van beide spelers op een rijtje:

  • Holtby loopt meer dan Van der Vaart: een gemiddelde van 12,6 kilometer per wedstrijd tegen een gemiddelde van 12,2.
  • Holtby komt drie keer zo vaak in het strafschopgebied dan Van der Vaart.
  • Holtby zet meer tackles in en wint meer duels.
  • Van der Vaart geeft meer beslissende passes dan Holtby.
  • Van der Vaart lijdt veel minder vaak balverlies dan Holtby.
  • Van der Vaart heeft nagenoeg alles meegemaakt, van een WK-finale tot spelen voor Real Madrid. Zijn ervaring is een pluspunt.