Racisme blijft Nederland teisteren: Ook ik word wel eens uitgemaakt voor aap
"Zolang er hier niet strenger wordt opgetreden, zal discriminatie altijd blijven bestaan"

Racisme blijft Nederland teisteren: "Ook ik word wel eens uitgemaakt voor aap"

29-10-2014 08:37
3

De voetbalorganisaties slagen er maar niet in om racisme volledig uit de stadions te verbannen. Ook in Nederland was het dit seizoen alweer raak, met incidenten in zowel de Eredivisie als het bekertoernooi. Veel gekleurde spelers halen daar echter hun schouders over op.

Colin Kazim-Richards (Feyenoord) en Seku Conneh (Fortuna Sittard) werden bij respectievelijk Go Ahead Eagles en De Dijk racistisch bejegend en uit onderzoek van Metro blijkt dat die gevallen niet op zichzelf staan. Georginio Wijnaldum hoorde weleens oerwoudgeluiden en Leroy Fer maakte in Nederland mee dat supporters 'aap' naar hem riepen. "Het komt niet vaak voor hoor, maar het gebeurt wel."

Tot veel ophef leiden zulke incidenten echter niet. "Ook ik word wel eens uitgemaakt voor aap", zegt Feyenoord-doelman Kenneth Vermeer. "Heel af en toe gebeurt dat gewoon, iedereen weet dat het er is. Ik zeg niet dat we het maar moeten accepteren, maar wat kun je er tegen doen? Het is een enkeling die zoiets roept. Kun je zo’n persoon tegenhouden? Ik denk het niet. Het is maar net hoe je er als speler mee omgaat en ik sta er boven."

In Engeland heeft Fer er geen last van. Khalid Sinouh, die schapenneuker, klotemoslim en kutmarokkaan werd genoemd, zegt dat er slechts één oplossing is om racisme ook in Nederland uit de stadions te verbannen. "De beste remedie is clubs nauw laten samenwerken met justitie, zoals in Engeland waar keiharde straffen worden uitgedeeld. Daar komen mensen na racistische uitlatingen nóóit meer een stadion in. Zolang er hier niet strenger wordt opgetreden, zal discriminatie altijd blijven bestaan in de stadions."