Machocultuur en 'zeer ongastvrije' fans houden homovoetballer in de kast
Tachtig procent vindt het moeilijk voor homo's om uit de kast te komen

Machocultuur en 'zeer ongastvrije' fans houden homovoetballer in de kast

04-11-2014 21:35
6

Nederlandse profvoetballers noemen de machocultuur in het voetbal en het vaak homo-onvriendelijke gedrag van de fans belangrijke oorzaken voor de homofobie in het voetbal. Uit een onderzoek onder 400 contractspelers blijkt dat meer dan tachtig procent van de profs vindt dat het daardoor heel moeilijk is voor homoseksuelen om voor hun geaardheid uit te komen.

Bijna de helft van alle contractspelers uit het betaalde voetbal vulde de enquête van de Vereniging van Contractspelers (VVCS) en de John Blankenstein Foundation (JBF) in. Hoewel de meerderheid aangeeft dat het klimaat in de voetballerij zeer ongastvrij is voor homo's, zegt meer dan zeventig procent van de profs dat hij geen enkel probleem heeft met een homoseksuele collega. Een aanzienlijk aantal kent zelfs een collega die homo- of biseksueel is.

De media spelen volgens de ondervraagde spelers ook een rol; 32 procent meent dat de landelijke aandacht een coming-out bemoeilijkt. Veronderstellingen dat financiële belangen en sponsors de homofobie bepalen, blijken niet te kloppen. Slechts zeven procent ziet het mogelijke verlies van marktwaarde als beletsel voor een speler om voor zijn geaardheid uit te komen.

Het onderzoek toont volgens projectmedewerker Huub ter Haar van de JBF aan dat homofobie in het voetbal te bestrijden is. "De spelers zelf hebben weinig moeite met homoseksualiteit. Zij geven aan dat met name de cultuur rond de wedstrijden moet verbeteren", zegt hij. "Clubs kunnen daar een belangrijke rol in vervullen, onder meer door het onderwerp bespreekbaar te maken. Helaas geven bijna alle clubs op dit punt nog niet thuis."

VVCS-voorzitter en oud-profvoetballer Danny Hesp is verrast door de uitkomsten. "Ik ervaar nauwelijks een machocultuur, maar het onderzoek toont aan dat die cultuur wel degelijk een blokkade is. Ik vermoed dat spelers vooral de sfeer rond de velden bedoelen. Die zien ze graag veranderen. Het zou goed zijn als mét ons ook de clubs hierin hun steentje bijdragen."