De Tien: transferflops van afgelopen zomer in de Eredivisie
Welke spelers brachten tot dusver niet wat van hen verwacht werd?

De Tien: transferflops van afgelopen zomer in de Eredivisie

18-11-2014 10:10
7

Elke investering brengt risico met zich mee. Het is nog maar de vraag hoe een aanwinst zal functioneren in zijn nieuwe omgeving. Ook dit jaar werden weer miljoenen euro's uitgegeven aan spelers waarvan de directie meer had verwacht. Vandaag de tien transferflops van afgelopen transferperiode in de Eredivisie.

Danny Hoesen (FC Groningen)
De 24-jarige Danny Hoesen versleet al menig buitenlandse club in de afgelopen jaren. De geboren Haarlemmer speelde voorheen voor Fortuna Sittard, HJK Helsinki, Fulham, Ajax en PAOK Saloniki. FC Groningen zag in Hoesen een waardig opvolger van Richairo Zivkovic. Toch blijft de teller na elf competitiewedstrijden steken op slechts één treffer.

Thomas Dalgaard (sc Heerenveen)
Met topspitsen als Klaas-Jan Huntelaar, Bas Dost en Alfred Finnbogason zijn de supporters van sc Heerenveen de afgelopen jaren erg verwend. Een waardig vervanger vinden blijkt dan ook een lastige klus. Afgelopen seizoen kon Thomas Dalgaard degradatie niet voorkomen voor zijn voormalig club Viborg FF, maar werd hij opvallend genoeg toch topscorer van de Deense competitie. De randvoorwaarden leken goed, maar de Deen blijft slechts bankzitter onder Dwight Lodeweges. Ook wacht hij nog altijd op zijn eerste competitietreffer voor de Friezen.

Colin Kazim-Richards (Feyenoord)
Met clubs als Fenerbahçe, Galatasaray en Olympiakos Piraeus op zijn CV zou Colin Kazim-Richards een van de dragende krachten moeten zijn in De Kuip. Echter kan trainer Fred Rutten zijn aanvaller wekelijks slechts bedanken voor zijn goede werklust. De 27-jarige aanvaller mist simpelweg het killerinstinct van een echte afmaker, en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat hij vervangen wordt door een scherpere spits.

Niki Zimling (Ajax)
Ajax zag Daley Blind aan het eind van de transferperiode alsnog vertrekken naar Manchester United en haalde Niki Zimling ternauwernood als vervanger. De verdedigende middenvelder die op huurbasis overkwam van het Duitse FSV Mainz kon tot dusver nog niet overtuigen in Amsterdam. De Deen drong nog niet door tot de basisformatie van Frank de Boer en kwam dit seizoen nog niet verder dan zes optredens in de Eredivisie.

Khalid Boulahrouz (Feyenoord)
De Rotterdammers haalden deze routinier afgelopen zomer met al zijn ervaring naar De Kuip. Helaas voor Feyenoord heeft de 32-jarige verdediger regelmatig te kampen met fysieke problemen, waardoor hij vooralsnog weinig speelminuten maakte. De voormalig Oranje-international lijkt steeds fitter te worden. Wellicht dat hij vanaf nu alleen maar belangrijker wordt voor de havenstad en nog onder het predikaat 'miskoop' vandaan komt. 

Nick Viergever (Ajax)
Hoe zelfverzekerd Nick Viergever wekelijks in Alkmaar aan de aftrap verscheen, zo zoekende is de 25-jarige verdediger bij Ajax. Op elke positie waar hij uit de voeten kan, heeft hij iemand voor zich. Niklas Moisander centraal in de verdediging, Nicolai Boilesen als linksachter en nu Thulani Serero als zes. Viergever zal nog een tandje bij moeten schakelen om een vaste waarde te worden.

Denni Avdic (Heracles Almelo)
De huurling van AZ zou aanvankelijk een belangrijke speler worden in het strijdplan van Jan de Jonge, die in september vervangen werd door John Stegeman. Denni Avdic kent tot op heden nog een ongelukkig seizoen. Verschillende blessures volgden elkaar in rap tempo op, waardoor de aanvaller (in vijf duels) pas één keer doel trof voor de Almeloërs.

Ramon Zomer (Heracles Almelo)
Voormalig trainer Jan de Jonge deed eerder dit seizoen nog enkele keren beroep op de van sc Heerenveen afkomstige verdediger. Na een dramatische seizoensstart werd trainer De Jonge ontslagen, waardoor Ramon Zomer zijn kans op speelminuten aanzienlijk zag slinken. Sinds de komst van Stegeman krijgen Mike te Wierik en Jeroen Veldmate de voorkeur boven de 31-jarige routinier.

Ryo Miyaichi (FC Twente)
De verwachtingen waren hooggespannen voor de Japanse linksbuiten. De kleine Aziaat doorliep jaren de jeugdopleiding van het grote Arsenal, en kwam afgelopen zomer op huurbasis naar Enschede. Eerder groeide de jongeling bij Feyenoord uit tot publiekslieveling, maar hij lijkt dat klusje bij Twente niet te kunnen herhalen. Ondanks zijn zwakke prestaties bleef Alfred Schreuder hem lang opstellen. Tegen FC Dordrecht (4-0) moest de tegenvallende buitenspeler dan toch plaatsmaken voor Youness Mokthar, die mede door zijn doelpunt direct liet zien waarom hij de voorkeur kreeg.

Jerson Cabral (Willem II)
Na tweeënhalf seizoen in de hoofdmacht van Feyenoord verkaste de lichtvoetige flankenspeler naar FC Twente, dat de 23-jarige dribbelaar op haar beurt verhuurde aan ADO Den Haag. Inmiddels is Cabral op huurbasis neergestreken in Tilburg om de Brabantse provincieclub te verzekeren van lijfsbehoud. Zijn eerste zes wedstrijden leverden nog geen doelpunten op, iets wat de leiding van de promovendus graag anders had gezien.