Oranje-internationals moeten 'keihard' worden aangepakt in het buitenland
Analist ziet internationals liefst vertrekken

Oranje-internationals moeten 'keihard' worden aangepakt in het buitenland

18-02-2015 11:45
2

Arnold Bruggink is van mening dat de beste spelers die de Eredivisie op dit moment rijk is, de competitie maar het beste zo snel mogelijk achter zich kunnen laten. Volgens de oud-PSV'er is de mentaliteit in het buitenland veel harder en wordt elke speler die de stap aankan daar beter van. 

In zijn gastcolumn in Voetbal International stipt Bruggink de verschillen tussen de Nederlandse mentaliteit en die in buitenlandse competities aan door te refereren aan de 4-0 nederlaag van Vitesse bij FC Groningen in de KNVB Beker. Naderhand sprak men in Nederland van het goede positiespel van de Arnhemmers.

'Zoiets heb ik in het buitenland nooit gehoord. Daar fikte de trainer je tot op je enkels af als je met 4-0 verloor. Keihard, op de man. Maar andersom maakte je het ook mee. Wij wonnen met Mallorca een keer een bekerwedstrijd van een derdeklasser, het werd 1-0, en ik schaamde me kapot. Zo verschrikkelijk slecht! Maar trainer Luis Aragonés maakte er geen woorden aan vuil. 'Oké. Was niet zo best vandaag, wel gewonnen. Goed gedaan.' Totaal geen kritische analyse over het veldspel. Gewoon: op naar de volgende wedstrijd.'

Bruggink gaat terug naar de tijd dat hij zelf in het buitenland speelde. Bij Hannover 96 en Mallorca werd hij veel zwaarder belast dan in Nederland. Er werd meer van hem gevraagd, zo schrijft hij. 'Je trainde totdat je niet meer kon. En dan nóg een keer. Als jij een paar keer je vrije dag moet inleveren, word je zó chagrijnig dat je uiteindelijk denkt: Verliezen gebeurt me volgende week niet nóg een keer.'

Niet alleen zijn eigen buitenlandse ervaringen komen aan bod. Bruggink weet dat behalve in Duitsland en Spanje, ook in Italië de mentaliteit puur op winnen gebaseerd is. "Ik weet dat Kevin Strootman heel verbaasd was toen hij bij AS Roma terechtkwam. Bij PSV was hij 's ochtends zowat de enige die weleens het krachthonk bezocht. In Rome zaten twintig ploeggenoten aan de apparaten. Voetbal in het buitenland kent echt een totaal andere beleving dan hier."