Lastige keuze voor 'moeilijkste club van Nederland': Stok om te slaan ligt klaar
"Dick Advocaat lijkt mij qua uitstraling en karakter wel een geschikte kandidaat"

Lastige keuze voor 'moeilijkste club van Nederland': "Stok om te slaan ligt klaar"

04-03-2015 07:55
3

In de zoektocht naar een nieuwe trainer krijgt Feyenoord advies van alle kanten. De naam van huidig assistent Jean-Paul van Gastel valt vaak, maar niet iedereen is daar direct positief over. Voormalig speler en trainer Rinus Israel ziet het wel zitten, al moet Van Gastel er dan vrede mee hebben dat hij niet heel lang bij Feyenoord actief zal blijven.

"Want als je hoofdtrainer wordt, weet je dat je er een keer uitvliegt", zegt Israel met een glimlach tegenover het Algemeen Dagblad. "Als assistent kun je lang overleven, als trainer niet. Dat hij een echte Feyenoorder is, zegt niks. Die sneuvelen ook gewoon, daar weet ik zelf alles van. Er zijn natuurlijk ook weinig alternatieven."

"Dick Advocaat lijkt mij qua uitstraling en karakter wel een geschikte kandidaat", vervolgt Israel zijn verhaal. Wie er volgend seizoen ook trainer is, de clubleiding heeft nu een belangrijke taak. "Als Van Gastel de kans krijgt, moet de clubleiding wel duidelijk zijn. Dit jaar verkochten ze de vier beste spelers en riepen vervolgens dat ze gingen meedoen om de titel. Dat was uitermate dom."

Pim Verbeek is een voorbeeld van hoe het mis kan gaan. Na twee seizoenen De Graafschap kwam hij in De Kuip. "En ik was simpelweg veel te onervaren. Feyenoord is echt de moeilijkste club van Nederland. Als assistent mag je spelers af en toe naar de mond praten en een schouderklop geven, als hoofdtrainer niet. Ik hoor prima verhalen over Van Gastel en Van Bronckhorst. En Frank de Boer bewijst dat het goed kan uitpakken."

"Maar als je toch voor ervaring kiest, is Dick Advocaat de juiste man. Geknipt voor de Rotterdamse mentaliteit. Voor Van Gastel zou een tussenstap bij een kleinere club eigenlijk ideaal zijn, maar ook dat is geen garantie. Ook voor de directie is dit lastig, hoor. Als ze van Gastel nemen en hij gaat verliezen, ligt de stok om te slaan al klaar. Dan roept iedereen: zie je nou wel, hij was toch te onervaren", sluit Verbeek af.