Ajax verliest van Dnipro en veld en wacht loodzware klus in Amsterdam
1-0 voor Dnipro in Kiev

12-03-2015 20:48
49

Met een gevaarlijke uitgangspositie start Ajax volgende week in een uitverkochte Arena aan de return met Dnipro Dnipropetrovsk in de achtste finales van de Europa League. De enige overgebleven Nederlandse deelnemer in een toernooi van de UEFA verloor donderdag het uitduel met de nummer drie van Oekraïne met 1-0.

Ajax gaf de enige treffer cadeau op de slecht bespeelbare grasmat van het onderkomen van Dinamo Kiev, waar het duel wegens de gevaarlijk situatie in het oosten van het land werd gespeeld. Ricardo van Rhijn liet zich na een halfuur voorbijlopen door Jevhen Konoplyanka, de sterspeler van Dnipro.

Daarna kreeg Roman Zozulya van Nicolai Boilesen alle gelegenheid om raak te schieten. De linksback bewees opnieuw dat hij niet beter gaat spelen met de aanvoerdersband om zijn arm. De opvolger van de gepasseerde Niklas Moisander ging niet alleen in de fout bij de openingstreffer. Hij maakte helemaal een matige indruk en reageerde zijn frustraties voortdurend af op de scheidsrechter.

Het elftal van trainer Frank de Boer ontsnapte na elf minuten ook al aan een achterstand, toen Joël Veltman zijn doelman Jasper Cillessen in de problemen bracht met een terugspeelbal en Jevhen Seerniov maar net naast schoot. Ajax verdedigde soms knullig maar kreeg ook riante kansen op de altijd zo felbegeerde treffer in een Europees uitduel.

Al na vier minuten stiftte Thulani Serero de bal van dichtbij in de handen van doelman Denis Bojko. Nog mooier was de kans die Veltman in blessuretijd van de eerste helft kreeg. Van een metertje afstand kreeg hij de bal na een kopbal van Klaassen niet tegen het net.

Ajax startte met de weer herstelde Arek Milik in het centrum van de aanval. Op de linkerflank kreeg Lasse Schöne weer eens de voorkeur boven Ricardo Kishna. "Een keuze op gevoel", noemde coach De Boer de beslissing om de ervaren Deen te laten starten. Schöne speelde echter een slordige wedstrijd en moest na een uur alsnog plaatsmaken voor Kishna.

Ook de ingevallen linksbuiten liet Ajax niet beter voetballen, al drongen de bezoekers in de slotfase wel aan. De thuisclub bleef vooral gevaarlijk met vrije trappen en corners. Zo had Cillessen nauwelijks in de gaten dat hij een tweede treffer van Zozulya in de weg stond. (ANP)