Officieel aangifte tegen FC Utrecht na spreekkoren tijdens duel met Ajax
Club zou meer hebben moeten doen

Officieel aangifte tegen FC Utrecht na spreekkoren tijdens duel met Ajax

07-04-2015 12:02
6

De Stichting Bestrijding Antisemitisme doet aangifte tegen FC Utrecht vanwege de anti-Joodse spreekkoren die zondag klonken tijdens de thuiswedstrijd tegen Ajax. De stichting wil dat het Openbaar Ministerie de voetbalclub strafrechtelijk vervolgt.

FC Utrecht is volgens de advocaat van de stichting medeplichtig aan de antisemitische uitingen, omdat zondag in het stadion van FC Utrecht niets is gedaan om ze te stoppen. "Me vader zat bij de commando's, me moeder zat bij de SS. En samen verbrandden zij Joden, want Joden die branden het best", zongen de supporters in stadion de Galgenwaard.

"Wij zijn van mening dat Utrecht de boosdoeners via de speaker tot de orde had moeten roepen en als dat niet zou werken, in overleg met de scheidsrechter de wedstrijd had moeten staken", aldus woordvoerder Hans Knoop van de Stichting Bestrijding Antisemitisme (BAN). Hij wijst erop dat antisemitisme strafbaar is en dat FC Utrecht zich daar medeschuldig aan heeft gemaakt door daar als gastheer niet tegen op te treden.

De BAN won in 2011 een kort geding tegen ADO Den Haag. Toen bepaalde de rechter dat de Haagse club onmiddellijk moet ingrijpen als er vanaf de tribunes antisemitische spreekkoren klinken. (ANP)