In het kort: Lyon baalt na spektakel, Italiaanse aartsrivalen leggen elkaar lam

19-04-2015 23:31

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Lyon treurt na spektakel
Olympique Lyon heeft in de strijd om de Franse voetbaltitel een veer moeten laten. De club kwam zondagavond voor eigen publiek niet voorbij Saint-Etienne: 2-2. Bij rust leidden de bezoekers zelfs door een rake strafschop van Max-Alain Gradel en Romain Hamouma. Clinton N'Jie had halverwege de eerste helft namens de thuisclub wel de score geopend. Na de hervatting maakte Christophe Jellet al snel gelijk, maar daar bleef het bij. Lyon moest al na een half uur met tien man verder door een rode kaart voor Lindsay Rose.Bij Saint-Etienne bleef Ricky van Wolfswinkel op de bank. Door het tegenvallende resultaat komt Lyon op gelijke hoogte met Paris Saint-Germain, maar de koploper had voor de 65 punten een wedstrijd minder nodig. Het achterstallige duel gaat ook nog tegen degradatiekandidaat Metz.

Milan en Inter leggen elkaar lam
De Milanese derby tussen Internazionale en AC Milan is zondag doelpuntloos gebleven. Beide ploegen, dit seizoen middenmoters in de Italiaanse Serie A, schoten weinig op met het gelijke spel. Milan handhaafde zich op de weinig zeggende negende plaats, één positie boven Inter. Bij AC Milan speelden Nigel de Jong en Marco van Ginkel de hele wedstrijd. De Jong maakte in blessuretijd met een volley nog bijna de winnende goal.

Galatasaray morst dure punten
Galatasaray heeft zondag een slechte beurt gemaakt in de strijd om de Turkse titel. De ploeg van Wesley Sneijder ging op bezoek bij Trabzonspor in de slotfase onderuit: 2-1. De Algerijnse verdediger Carl Medjani maakte in de 85e minuut het winnende doelpunt voor de thuisclub. Galatasaray liet in Trabzon de kans liggen om weer aan kop te komen van de Süper Lig. Sneijder deed het voorbereidende werk bij de gelijkmaker van Emre Colak, maar het bleek niet genoeg voor Galatasaray. De Turkse topclub heeft evenveel punten als Besiktas, dat op basis van een beter doelsaldo aan kop gaat. Titelverdediger Fenerbahçe kan de eerste plaats maandag overnemen als het wint van Bursaspor.

Vormer steelt de show
Ruud Vormer heeft zondag de topper in de Belgische kampioenspoule beslist. De middenvelder schoot Club Brugge in de slotfase langs Anderlecht: 2-1. Club Brugge nam daardoor weer de leiding, met 37 punten. AA Gent volgt met 35, titelverdediger Anderlecht staat derde met vijf punten achterstand. De bezoekers kwamen halverwege de eerste helft in het Jan Breydelstadion op voorsprong door een eigen doelpunt van Timmy Simons, maar Obbi Oulare trok de stand een kwartier voor tijd gelijk. Op aangeven van Victor Vázquez bezorgde Vormer de thuisclub in de 86e minuut de winst. Stefano Denswil kwam niet van de bank bij Club Brugge. Vorige maand veroverde Club ten koste van Anderlecht al de Belgische beker en de ploeg van trainer Michel Preud'homme koerst nu ook af op de landstitel.

Ook Afellay kampioen

Ibrahim Afellay mag zich net als zijn oude club PSV kampioen noemen. Zonder te spelen veroverde Olympiakos Piraeus zondag voor het vijfde jaar op rij de landstitel, dankzij de nederlaag van concurrent Panathinaikos bij Panthrakikos (2-1). Daardoor is de Griekse recordkampioen niet meer te achterhalen. Olympiakos viert de 42e landstitel zondagavond tijdens de thuiswedstrijd tegen Levadiakos. De ploeg van Afellay heeft tien punten voorsprong op PAOK en elf op Panathinaikos, twee ploegen die nog drie wedstrijden moeten spelen. De 29-jarige international speelt dit seizoen op huurbasis bij Olympiakos. Afellay staat nog tot het einde van dit seizoen onder contract bij FC Barcelona. De geboren Utrechter vierde eerder vier landstitels met PSV en één met de Spaanse club.

Vorm verslaat Krul
Michel Vorm heeft zondag het Nederlandse keepersduel in de Premier League met Tim Krul gewonnen. Vorm pakte met Tottenham Hotspur de winst bij Newcastle United: 1-3. Christian Eriksen en Harry Kane schonken de Spurs op St. James' Park de overwinning.
Met Vorm, Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita stonden vier Nederlanders aan de aftrap, waarvan drie bij de thuisclub. De enige in dienst van de Spurs stapte echter als winnaar van het veld. Nacer Chadli zette de bezoekers na een half uur op voorsprong, maar Jack Colback maakte direct na rust gelijk. Eriksen schoot Tottenham Hotspur in de 53e minuut uit een vrije trap richting de winst, die in blessuretijd veilig werd gesteld door topschutter Kane. De ploeg van manager Mauricio Pochettino staat op de zesde plaats in de Premier League, één punt boven Ronald Koemans Southampton.

HSV in de penarie
De rentree van trainer Bruno Labbadia op de bank bij Hamburger SV is uitgelopen op een teleurstelling. De hekkensluiter van de Bundesliga verloor op bezoek bij Werder Bremen de 102e versie van de 'Nordderby'. In de slotfase ging het mis voor HSV nadat Valon Behrami een doorgebroken speler had neergehaald. De Zwitser moest met rood van het veld, waarna Franco Di Santo de toegekende strafschop benutte: 1-0.
Rafael van der Vaart stond met de aanvoerdersband om zijn arm in de basis. De spelmaker werd vlak voor tijd afgelost door aanvaller Artjoms Rudnevs, maar ook die kon de nederlaag van HSV niet voorkomen. De roemruchte club uit Hamburg staat met 25 punten onderaan in de Duitse competitie, één punt achter het VfB Stuttgart van trainer Huub Stevens. SC Paderborn staat daar weer één punt boven, met nog vijf wedstrijden te gaan.

Hoofdrol Emanuelson
AS Roma heeft zondag in de thuiswedstrijd tegen laagvlieger Atalanta Bergamo twee punten laten liggen. De nummer drie van de Serie A moest genoegen nemen met 1-1. Daardoor liep de achterstand op koploper Juventus op tot vijftien punten. De titelhouder versloeg zaterdag nummer twee Lazio met 2-0. De Romeinse ploeg bleef tweede, ook op vijftien punten van 'Juve', maar met een iets beter doelsaldo dan de stadgenoot. Aanvoerder Francesco Totti opende namens AS Roma al in de derde minuut de score uit een strafschop. Germán Denis maakte in de 23e minuut, ook van elf meter, gelijk. Daar bleef het bij in de bij vlagen harde wedstrijd waarin de scheidsrechter negen keer geel trok. De duels Chievo - Udinese (1-1) en Empoli - Parma (2-2) eindigden zondag eveneens gelijk. Palermo versloeg Genoa met 2-1.

Goed nieuws Bayern
In de aanloop naar de zware return in de Champions League tegen FC Porto heeft trainer Pep Guardiola van Bayern München goed nieuws gekregen van de medische staf. Philipp Lahm en Bastian Schweinsteiger hervatten zondag de training en zijn waarschijnlijk op tijd fit. Bayern moet dinsdag in de eigen Allianz Arena proberen de schade van afgelopen week te herstellen. De Duitse kampioen verloor het eerste duel met Porto in de kwartfinale met 3-1.
Schweinsteiger stond de afgelopen twee weken aan de kant vanwege een hamstringblessure en griep. Lahm was er vorige week in Porto wel bij, maar hij miste zaterdag de gewonnen competitiewedstrijd tegen Hoffenheim (2-0) vanwege ziekte. De aanvoerder liet zich zondag echter weer op het trainingsveld zien. Guardiola kan in de return in ieder geval niet beschikken over de langdurig geblesseerden Arjen Robben, David Alaba, Mehdi Benatia en Javi Martinez. Franck Ribéry gaat het waarschijnlijk ook niet halen.

NEC dendert door
Met de titel in de Jupiler League op zak gaat NEC gewoon door met winnen. De ploeg van trainer Ruud Brood boekte zondag in het eigen Goffert-stadion tegen Almere City FC de vijftiende overwinning op rij: 2-1. Daardoor is NEC nog vijf punten verwijderd van de 'magische' grens van honderd punten, met nog drie wedstrijden te gaan. Het elftal uit Nijmegen heeft nog zes doelpunten nodig om ook daarmee de honderd te halen. Topschutter Sjoerd Ars en Anthony Limbombe zetten de thuisclub voor rust al op een voorsprong van 2-0. In de slotfase werd het nog even spannend toen Enzio Boldewijn de aansluitingstreffer maakte namens de bezoekers, maar vlak daarna moest Almere verder met tien man na rood voor Lars Nieuwpoort. NEC kon mede daardoor opnieuw een overwinning vieren.

City nadert United
Na opeenvolgende nederlagen tegen Crystal Palace en Manchester United heeft Manchester City zondag voor eigen publiek de winst weer eens gepakt. De ploeg van de bekritiseerde coach Manuel Pellegrini was met 2-0 te sterk voor middenmoter West Ham United. De doelpunten kwamen op naam van James Collins (eigen doel) en Sergio Agüero. Door de zege verkleinde City de achterstand op nummer drie ManUnited, dat zaterdag met 1-0 verloor bij koploper Chelsea, tot één punt. De eerste drie in de Premier League plaatsen zich voor de groepsfase van de Champions League, de nummer vier komt in de voorronde van de Champions League uit.