Kramer brengt ADO in veilige haven en derde plaats Vitesse in gevaar
Spits opnieuw van grote waarde voor ADO

24-04-2015 21:50
10

ADO Den Haag mag zich opmaken voor een nieuw seizoen in de eredivisie. De ploeg won vrijdag met 1-0 van Vitesse, dankzij een laat doelpunt van Michiel Kramer, en staat nu twaalfde. De voorsprong op NAC, dat zestiende staat, is negen punten. Voor Vitesse betekende het de eerste nederlaag sinds 24 januari.

Bij ADO mocht Mike van Duinen zich weer opmaken voor een basisplaats. De aanvaller zat vorige week tegen AZ tot zijn eigen ongenoegen op de bank, maar speelde tegen Vitesse weer omdat zijn concurrenten Wilson Eduardo en Aleksandar Jakovenko niet helemaal fit waren. Bij Vitesse ontbrak spits Bertrand Traoré door een schorsing, waardoor Uros Djurdjevic aan het duel mocht beginnen. De clubtopscorer uit Burkina Faso werd node gemist; Vitesse slaagde er amper in gevaarlijk te worden.

Beide ploegen dachten in de eerste helft op voorsprong te komen. Na twintig minuten kopte Kramer de bal binnen, maar zijn treffer werd vanwege buitenspel afgekeurd. Dat gebeurde zes minuten later aan de andere kant. Met name Dion Malone haalde toen opgelucht adem. De verdediger klopte zijn eigen doelman Martin Hansen met een boogkopbal, maar omdat Djurdjevic vlak daarvoor buitenspel stond, ging ook die kopbal niet als doelpunt de boeken in.

Weer Kramer
In de tweede helft, die vanwege een loos brandalarm vijf minuten later begon, was ADO net als voor rust de gevaarlijkste ploeg. Roland Alberg zag een schot net over gaan, terwijl Vito Wormgoor met het hoofd op doelman Eloy Room stuitte. Pas in het slotkwartier kwam Vitesse echt in de buurt van het ADO-doel. Zo wilde de ploeg een strafschop na hands van Kramer en kreeg Jan-Arie van der Heijden een enorme kans.

Het slotoffensief werd vijf minuten voor tijd de kop ingedrukt, toen doelman Hansen met een lange bal Kramer vond. De topschutter profiteerde van een slippertje van Guram Kashia, omspeelde Room en schoot vanuit een lastige hoek zijn zeventiende doelpunt van het seizoen binnen.