In het kort: Barça voor achttiende keer in finale, 150 keer legende Xavi

In het kort: Barça voor achttiende keer in finale, 150 keer legende Xavi

12-05-2015 23:44

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Achttiende finaleplaats Barça
Barcelona plaatste zich dinsdagavond in München voor de achttiende keer in de clubhistorie voor een finale van een Europees toernooi. Daarmee is de Spaanse ploeg de nieuwe recordhouder, na het record van zeventien finales eerst nog met Real Madrid te hebben gedeeld. De Spaanse aartsrivaal kan woensdag weer op gelijke hoogte komen als de titelhouder van de Champions League in de return Juventus uitschakelt. Barcelona komt op 6 juni in Berlijn voor de achtste keer in de finale van het belangrijkste Europese clubtoernooi uit. In de eindstrijd van de Champions League staat Barça sinds de invoering in 1992 voor de vijfde keer. Na een nederlaag in de eerste finale (0-4 tegen AC Milan in 1994) volgden triomfen tegen Arsenal (2-1 in 2006), Manchester United (2-0 in 2009) en opnieuw Manchester United in 2011 (3-1).

150 keer Xavi
Xavi speelde als invaller bij Barcelona vanaf de 75e minuut zijn 150e wedstrijd in de Champions League. Hij is de eerste voetballer, die dat aantal bereikt. Doelman Iker Casillas van Real Madrid kan woensdag weer op gelijke hoogte komen als hij meedoet in de thuiswedstrijd tegen Juventus. Lionel Messi kwam tegen Bayern niet tot scoren. De Argentijn bleef daardoor voorlopig steken op 77 goals in de Champions League. Rivaal Cristiano Ronaldo van Real Madrid kan hem als topscorer aller tijden woensdag tegen Juventus weer aflossen. De Portugees staat nu nog op 76 doelpunten.

 

De eerste ooit met 150 Champions League-duels. HELD!

Posted by Voetbalprimeur on dinsdag 12 mei 2015

Galatasaray steviger aan kop
In de Turkse competitie heeft Galatasaray de koppositie verstevigd. De ploeg van middenvelder Wesley Sneijder won dinsdagavond met 1-0 bij subtopper Mersin Idmanyurdu. Het winnende doelpunt viel in de zestiende minuut en kwam op naam van Yasin Öztekin. Sneijder werd bij 'Gala' in de laatste minuut gewisseld. Galatasaray belandde op zeventig punten, vier meer dan Fenerbahçe en vijf meer dan Besiktas. Beide concurrenten komen deze week tijdens de 31e speelronde nog in actie.

Pogba tegen Real?
Trainer Massimiliano Allegri van Juventus acht de kans groot dat Paul Pogba woensdag in de basis staat tijdens de tweede wedstrijd in de halve finale van de Champions League tegen Real Madrid. "Hij staat er goed voor'', zei de Italiaan dinsdag, een dag voor het uitduel in stadion Santiago Bernabéu. "Er is een grote kans dat hij aan de aftrap verschijnt.'' Juve won vorige week bij afwezigheid van de Fransman thuis met 2-1 van Real. Pogba keerde afgelopen weekeinde terug bij de Italiaanse landskampioen en scoorde direct tegen Cagliari. De 22-jarige middenvelder lag er een kleine twee maanden uit met een dijbeenblessure.

Aanvaller langer bij Koeman
Trainer Ronald Koeman krijgt bij zijn club Southampton langer de beschikking over Jay Rodriguez. De 25-jarige aanvaller zette dinsdag zijn handtekening onder een nieuw contract, dat hem tot medio 2019 aan de formatie uit de Premier League bindt. Rodriguez kwam dit seizoen nog geen minuut in actie. De Engelse international liep vorig seizoen een zware knieblessure op, waardoor hij onder meer het WK miste. Voor zijn kwetsuur stond de spits in belangstelling van vrijwel alle grote ploegen in Engeland. "Ik zie het als een compliment voor de club dat Jay heeft bijgetekend'', zei coach Koeman op de website van de club. De kans is aanwezig dat Rodriguez dit seizoen nog terugkeert op het veld. De aanvaller traint sinds enkele weken weer volledig mee met het eerste elftal.

Prödl vertrekt bij Werder
De Oostenrijkse verdediger Sebastian Prödl vertrekt na dit seizoen bij Werder Bremen. De formatie uit de Duitse Bundesliga meldde dinsdag dat beide partijen geen overeenkomst hebben kunnen bereiken over een nieuw contract. De 27-jarige international is naar eigen zeggen toe aan een nieuwe uitdaging. Prödl speelt al zeven jaar voor Werder. De Oostenrijker, die naar verluidt een aanbod van Besiktas heeft, kwam in 2008 over van Sturm Graz. Hij speelde een kleine 150 competitieduels voor Werder, waarvan twintig dit seizoen.

Jahanbakhsh wint Gouden Stier
Aanvaller Alireza Jahanbakhsh van kampioen NEC is dinsdag door de Coöperatie Eerste Divisie (CED) gehuldigd als beste speler van de Jupiler League. De 21-jarige spits uit Iran, dit seizoen goed voor twaalf treffers en achttien assists, ontving op Het Kasteel van Sparta de bijbehorende Gouden Stier. Ploeggenoot Sjoerd Ars ontving als topscorer van de eerste divisie (28 goals) eveneens een Gouden Stier.

Coach Ruud Brood van NEC was genomineerd voor de prijs van beste trainer, maar die ging naar Jean-Paul de Jong van nummer twee FC Eindhoven. Joey Sleegers, die door Feyenoord aan FC Eindhoven is verhuurd, werd uitgeroepen tot grootste talent. Bondscoach Guus Hiddink reikte de prijs aan hem uit. De coaches en aanvoerders van de twintig clubs uit de Jupiler League verzorgden de jurering. Voor de prijs van de beste speler mocht ook het Nederlandse voetbalpubliek meestemmen.

Ook NEC naar de zon

PSV is niet de enige kampioen in Nederland die van de zon geniet. Jupiler League-kampioen NEC Nijmegen speelt dit seizoen geen wedstrijd meer en is naar Curaçao vertrokken, meldt Omroep Gelderland. Met de trip wordt het zeer succesvolle seizoen van de Nijmegenaren afgesloten. Volgend jaar is de ploeg weer actief in de Eredivisie.

Voor 25 euro naar EK
Kaarten voor de groepswedstrijden en de achtste finales op het EK 2016 gaan volgens het gunstigste tarief 25 euro kosten. De meeste kaarten zullen (veel) meer kosten, maar de organisatie van het voetbaltoernooi in Frankrijk benadrukt dat behalve voor de finale voor alle wedstrijden kaarten onder de honderd euro beschikbaar zijn. De eerste fase van de voorververkoop start op 10 juni. Dan zijn 1 miljoen kaarten beschikbaar. Voor de finale, die op 10 juli 2016 wordt gespeeld in het Stade de France in Parijs, kost de duurste kaart 895 euro. Per duel gaan 2000 tickets naar inwoners van de speelstad en nog eens 2000 naar spelers van de Franse voetbalbond.

Awardregen Hazard
Na de voetballers zelf heeft ook de Engelse pers Eden Hazard uitgeroepen tot speler van het jaar in Engeland. De 24-jarige middenvelder van Chelsea werd dinsdag door de Football Writers Association bekroond met de oudste prijs in zijn soort. De Belgisch international had met tot nu toe veertien goals en acht assists een belangrijk aandeel in de landstitel van de Londenaren. Hazard hield in de verkiezing aanvaller Harry Kane van Tottenham Hotspur en Chelsea-aanvoerder John Terry achter zich.

Fischer naast Agüero
Viktor Fischer zag zijn twee doelpunten tegen SC Cambuur niet alleen bekroond met mooie woorden van trainer Frank de Boer. De Deen werd door de gezaghebbende Italiaanse krant La Gazzetta dello Sport ook opgenomen in het Elftal van de Week. Hij kreeg daarbij onder meer gezelschap van Sergio Agüero (Manchester City) en Edinson Cavani (Paris Saint-Germain).

Superboer al naar Eredivisie
Edwin Linssen, nu nog speler van De Graafschap, is volgend seizoen in ieder geval in de Eredivisie actief. Niet als speler, maar als assistent-trainer. Hij gaat volgens Omroep Brabant bij Willem II aan de slag. Hij krijgt ook de leiding over de A1 van de Tricolores. Eerder kondigde Linssen al aan dat hij komende zomer stopt als voetballer.

Oudjes afgeserveerd
De kans bestaat dat Reinold Wiedemeijer (47), Tom van Sichem (46), Pieter Vink (48) en Eric Braamhaar (48) op korte termijn uit het scheidsrechterskorps verdwijnen. De KNVB wil de arbiters geen euro salarisverhoging geven, meldt De Telegraaf. Binnen het scheidsrechterskorps is verontwaardiging ontstaan dat de bond steeds sneller afscheid neemt van de ervaren arbiters.

Heerenveen kent rechten
SC Heerenveen hoeft Janio Bikel voorlopig nog niet af te staan, meldt technisch manager Hans Vonk aan de Leeuwarder Courant. Portugal onder 20 wil graag een beroep doen op de speler richting het jeugd-WK. De voorbereiding daarop is dinsdag begonnen, maar Heerenveen heeft nog een aantal belangrijke wedstrijden op de rol staan. Formeel gezien hoeft Heerenveen Bikel pas op 8 juni af te staan. De speler zou al zijn afgereisd naar zijn geboorteland, maar dat wilde Vonk niet bevestigen. Bikel is komende zomer transfervrij. 

Twente-duo tijdelijk weg
Jesús Corona heeft een drukke zomer voor de boeg. De gewilde aanvaller van FC Twente is opgenomen in de selectie voor de Copa America, die van 11 juni tot en met 4 juli wordt gespeeld. De aanvaller mist daardoor een groot deel van de voorbereiding van de Tukkers. Of Corona tegen die tijd nog onder contract staat in Enschede, is afwachten. Hij wordt onder meer met PSV in verband gebracht. Felipe Gutierrez (Chili) is eveneens opgeroepen voor het toernooi.