'Van Praag niet langer tegenstander van Blatter, Nederlander trekt zich terug'
"Het gemeenschappelijke doel is verandering teweegbrengen bij FIFA"

'Van Praag niet langer tegenstander van Blatter, Nederlander trekt zich terug'

20-05-2015 07:48
3

Michael van Praag trekt zich terug als kandidaat voor het voorzitterschap van de wereldvoetbalbond FIFA. Dat is volgens De Volkskrant zo goed als zeker. Van Praag wil ruimte maken voor Ali Bin Al-Hussein.

Bronnen rond de FIFA melden dat Van Praag de Jordaanse prins de ruimte wil geven in de strijd om het voorzitterschap. Vanuit de UEFA waren er nog drie kandidaten over. Naast de KNVB-preses zal Luis Figo naar verwachting ook stoppen met zijn campagne. Met slechts één kandidaat is de kans om Sepp Blatter van de troon de stoten groter, denkt men.

Ali vergaarde in de afgelopen maanden meer steun dan Van Praag en krijgt zo de voorkeur. Het is de bedoeling dat Van Praag en Figo donderdag via een gezamenlijke persconferentie hun besluit toelichten. Mocht de Portugees toch doorgaan, zal Van Praag zijn terugtrekking ook heroverwegen.

Volgende week vrijdag is de verkiezing in Zürich. Blatter heeft de steun van minimaal 105 van de 209 bij de FIFA aangesloten landen nodig. De kans dat hij weer gekozen zal worden is groot. De voetbalconfederaties van Afrika en Azië, bij elkaar honderd landen, hebben aangegeven gegroepeerd op Blatter te zullen stemmen.

Van Praag ontkent zijn terugtrekking niet. "Zoals reeds bekend, was een discussie tussen de kandidaten over een eventuele krachtenbundeling voorzien. Het gemeenschappelijke doel is verandering teweegbrengen bij FIFA - het is goed dat daar een steeds bredere internationale coalitie voor is. Daar is het ons nu om te doen, het is wat ons betreft nu te prematuur om te spreken over welke kandidaat de beste papieren heeft", liet hij in een schriftelijke reactie weten.