Eagles zwaar geraakt: 'Belachelijk en triest dat onze club slachtoffer is'
"Dat is het belachelijke"

Eagles zwaar geraakt: 'Belachelijk en triest dat onze club slachtoffer is'

22-06-2015 15:05
13

Bij Go Ahead Eagles werd in eerste instantie verheugd gereageerd toen het Hongaarse Ferencváros uit de koker kwam bij de loting voor de eerste voorronde van de Europa League. Dat gevoel sloeg om toen bleek dat er op 9 juli geen supporters mee mogen naar Budapest.

Nadat fans van Ferencváros vorig jaar bij Europese duels tegen het Maltese Sliema Wanderers racistische spandoeken ophingen en oerwoudgeluiden maakten, legde de UEFA de club een straf van een wedstrijd zonder publiek op. Dat raakt nu ook de fans van Go Ahead Eagles, die een droomreis in rook zien opgaan.

Voorzitter van Go Ahead Eagles Edwin Lugt spreekt op Twitter van een 'anticlimax', en noemt het racistische gedrag van de Hongaarse fans '100 procent verwerpelijk'. "Het is triest dat onze club slachtoffer is", aldus Lugt tegen het ANP.

"Het belachelijke is dat Ferencváros wel supporters naar Nederland mag meenemen." De preses hoopt des te meer dat zijn club een ronde verder komt. "Dan moet het maar in de tweede ronde gebeuren dat Go Ahead door meer dan duizend meereizende fans wordt gesteund. Want die waren zeker meegegaan."

"Toeval bestaat niet"
Lugt was in eerste instantie nog blij met Ferencváros. "Het is de sterkste tegenstander die we hadden kunnen treffen. Maar het is een mooie club met een geweldige historie", zei hij direct na de loting. "Ze zijn van 1899, net een paar jaar ouder dan wij. En hun bijnaam is de Groene Adelaars. Toeval bestaat niet, zou je bijna zeggen."

Voor de Eagles ligt de prioriteit bij een terugkeer in de Eredivisie. "Maar we beschouwen de Europa League niet als oefenwedstrijdjes. Sommige mensen vinden het belachelijk dat Go Ahead Europees voetbal speelt, maar wij nemen het wel degelijk serieus. Hun begroting schijnt 2,5 keer zo groot te zijn, dus normaal winnen zij. Maar dit is een wedstrijd op zich. We zijn zeker niet kansloos", aldus Lugt, die onder meer naar de vele transfers van de afgelopen dagen wijst.

Go Ahead ontvangt de 28-voudig Hongaars kampioen op 2 juli overigens zelf in het stadion van FC Emmen, omdat de eigen Adelaarshorst vanwege een verbouwing niet beschikbaar is. Bij winst volgt in de tweede voorronde een wedstrijd tegen Balzan FC uit Malta of FK Željezničar Sarajevo uit Bosnië.