De tegenstander van Ajax: vijf dingen die je moet weten over Rapid Wien

De tegenstander van Ajax: vijf dingen die je moet weten over Rapid Wien

17-07-2015 13:00
6

Ajax neemt het in de derde voorronde van de Champions League op tegen Rapid Wien. Om de ploeg een introductie te geven zetten we vijf dingen die je over Rapid moeten weten op een rijtje.

1. Ajax keert terug op historische bodem. Het tweeluik met Rapid Wien brengt de ploeg van Frank de Boer terug naar de plek waar Ajax geschiedenis schreef. Het puntertje van Patrick Kluivert in 1995 was in het stadion waar Ajax over twee weken terugkeert. In het Ernst Happel Stadion bleek AC Milan na een zware wedstrijd nipt de mindere (1-0).

2. Net als Ajax eindigde Rapid Wien vorig seizoen op een tweede plaats in de competitie. De ploeg van trainer Zoran Barisic behaalde 67 punten in 36 wedstrijden, zes punten minder dan kampioen Red Bull Salzburg. Dat is de ploeg die Ajax vorig jaar zo pijnlijk vernederde in de Europa League.

3. De verdediging van Ajax moet vooral oppassen voor spits Robert Beric. De 24-jarige Sloveniër was vorig seizoen de onbetwiste sterspeler van de Oostenrijkers. Hij maakte 27 doelpunten in 33 wedstrijden. Bij zijn vorige club Maribor scoorde hij in twee Europa League-wedstrijden tegen Tottenham Hotspur twee keer.

4. Rapid Wien kende vorig seizoen een zeer teleurstellend jaar in Europa. De ploeg van trainer Zoran Barisic werd in de play-offs van de Europa League uitgeschakeld door HJK Helsinki. Het seizoen dáárvoor was de groepsfase van de Europa League het eindstation van Rapid. KRC Genk en Dinamo Kiev bleken toen te sterk. Rapid bleef FC Thun nog wel voor en eindigde als derde.

5. Qua ritme zal Rapid Wien verder zijn dan Ajax. Vrijdagavond speelt de club al een bekerduel en de Oostenrijkse Bundesliga begint twee weken eerder dan de Eredivisie. Zaterdag 25 juli is SV Ried de eerste tegenstander. Tussen de twee duels met Ajax staat direct de topper tegen Red Bull Salzburg op het programma (1 augustus). Ter vergelijking: Ajax speelt pas op 9 augustus zijn eerste wedstrijd in de Eredivisie. 

Goals van spits Robert Beric: