'Megastress bij Ajax' niks voor broer: Een carrière als die van Frank is mooi
"Voetbal is emotiegericht"

'Megastress bij Ajax' niks voor broer: "Een carrière als die van Frank is mooi"

01-08-2015 09:40
7

Ronald de Boer is tegenwoordig analist bij FOX Sports en moet het regelmatig over Ajax hebben. Ook in een uitgebreid interview met het Algemeen Dagblad ontkomt hij er niet aan om over Ajax en zijn broer Frank te praten.

"Een carrière als die van Frank is mooi", begint Ronald zijn verhaal. Hij begon een trainerscursus, maar stopte, omdat hij in scheiding lag. "Ik kon het niet meer opbrengen. Bovendien had en heb ik niet zoveel zin in die megastress zoals mijn broer meemaakt." Dat blijkt wel bij Ajax. "Als je mensen voorlegt hoe ze het zouden vinden dat Ajax in acht jaar tijd vier keer kampioen zou worden, zou iedereen ervoor tekenen. Dit seizoen greep de club na vier jaar voor het eerst naast de titel. Wat gebeurt er? Iedereen begint te klagen, reageert ontevreden en negatief."

"Voetbal is emotiegericht, succes is snel vergeten en ik zie veel trainers in een paar maanden tijd tien jaar ouder worden. Daar heb ik geen trek in", vervolgt Ronald. "Ik kies voor een ander bestaan. Mijn tijd invullen voor mijn kinderen en vriendin, een goede analist worden, verhalen vertellen over het leven als prof en meedoen aan golftoernooien en voetbalwedstrijdjes met Lucky Ajax en ex-internationals. Daar haal ik mijn bevrediging uit. Mijn ambitie is relaxed te leven. Voor je het weet heb je wat onder de leden. Ik ben niet jaloers op Frank en hij niet op mij. We zijn juist blij voor elkaar."

Toch zou Ronald wel iets van Frank willen hebben. "Ik zou zijn doorzettingsvermogen willen hebben. Als hij ergens aan begint, laat hij niet meer los, wil hij het cum laude afsluiten, kan zich ontzettend focussen. Ik ben nonchalanter, sneller afgeleid. En ik ben opener, stap sneller in nieuwe dingen, voel me minder onzeker. Terwijl hij stugger is, de kat uit de boom kijkt. Ik denk dat hij dat makkelijke wel van míj zou willen hebben."