Feyenoord-talent kon 300.000 per jaar krijgen: Nooit zo'n trein voorbij zien komen

Feyenoord-talent kon 300.000 per jaar krijgen: "Nooit zo'n trein voorbij zien komen"

29-08-2015 08:54
8

De uittocht van Nederlands talent baart zorgen. Ook voorafgaand aan de kraker tussen PSV en Feyenoord houden de beleidsbepalers van beide clubs zich daarmee bezig. Eric Gudde van Feyenoord doet zijn verhaal in een openhartig interview in het NRC.

"Er zijn spelers die het om één ding gaat: zo veel en zo snel mogelijk geld verdienen. Een speler in ons onder-zeventien-elftal kon in Frankrijk een jaarsalaris van 300.000 euro verdienen, terwijl wij twijfelden over een contract. Zijn familie had het sociaal lastig. Dan ga jij zeggen: je moet wachten, die trein rijdt nog wel eens voorbij. Die mensen zeiden: ik heb nooit een trein met drie ton voorbij zien komen, zou die volgend jaar wel langskomen?", schetst Gudde een voorbeeld.

Feyenoord probeert op ouderavonden duidelijk te maken dat de stap naar het buitenland niet altijd de beste keuze is voor jonge jongens. Voorbeelden van spelers die het niet redden zijn op die avonden belangrijke pijlers. Staat Royston Drenthe er ook op, aangezien hij op zijn twintigste naar Real Madrid verkaste? "Die staat misschien ook wel op die lijst maar dan met een sterretje, hij zou nu financieel onafhankelijk kunnen zijn. Maar als tienjarig jongetje heb je toch meer de carrière van Robin van Persie voor ogen? Die is via Arsenal een hele grote meneer geworden. Dat beeld proberen wij te schetsen."

Toon Gerbrands, directielid van PSV, haakt in: "Er moet sprake zijn van een opbouwende carrière. Dat was bij Drenthe niet zo, daar kunnen we kort over zijn."