In het kort: Van Marwijk wint ternauwernood, Platini legt taken neer

In het kort: Van Marwijk wint ternauwernood, Platini legt taken neer

08-10-2015 23:18
13

Op de redactie van VoetbalPrimeur komen dagelijks honderden nieuwsberichten uit binnen- en buitenland voorbij. We pikken het meest interessante nieuws eruit, andere nieuwsfeiten verzamelen we in de rubriek 'In het kort'.

Van Marwijk wint
Bert van Marwijk blijft het goed doen als bondscoach van Saudi-Arabië. Donderdagavond werd de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten met goed gevolg afgesloten, al ging het niet gemakkelijk: 2-1. Mohammed Al-Sahlawi maakte in de blessuretijd van de tweede helft de winnende treffer vanaf de stip, nadat hij ook al voor de gelijkmaker had gezorgd. De VAE waren op voorsprong gekomen via Ahmed Khalil, die scoorde met een vrije trap van dertig meter.

Platini stopt voorlopig
Michel Platini heeft zijn taken als voorzitter van de UEFA officieel neergelegd. De Fransman werd donderdag voor negentig dagen geschorst vanwege zijn mogelijke betrokkenheid in een groot omkoopschandaal. Eerder werd nog gemeld dat Platini 'gewoon' aan kon blijven als preses, omdat hij onmiddellijk in beroep ging. "Hij zal zijn officiële taken niet vervullen zo lang de schorsing duurt", luidt de verklaring van de UEFA, dat meldt dat Platini niet present was bij een vergadering van het uitvoerend comité.

Oud-AZ-spits ongelukkig
Aron Jóhannsson maakte afgelopen zomer voor ongeveer zeven miljoen euro de overstap van AZ naar Werder Bremen, maar beleeft nog maar weinig plezier aan zijn transfer. Een heupblessure zit hem dwars. De spits heeft last van een zenuwirritatie in het gewricht en kan voorlopig niet in actie komen. Ook de interlands van de Verenigde Staten gaan aan zijn neus voorbij.

ADO stuurt jeugdtrainers naar Binnen-Mongolië
Zes jeugdtrainers van ADO Den Haag vertrekken naar de Chinese regio Binnen-Mongolië. Het sextet zette donderdagmiddag zijn handtekening onder een contract voor het nieuwe project, dat ervoor moet zorgen dat het totale voetbal in de regio naar een hoger plan wordt getild. "Dit is weer een hele mooi stap. De jeugdtrainers gaan het voetballen enthousiasmeren en structuur aanbrengen in trainingen. Een hele mooie uitdaging voor de trainers", licht hoofd opleidingen Rob Meppelink toe op de clubsite.

Celstraf dreigt voor Messi
Lionel Messi moet tóch voor de rechter verschijnen vanwege mogelijke belastingfraude. Dit heeft een Spaanse rechter donderdag besloten. Het besluit is verrassend te noemen. Het Openbaar Ministerie had eerder deze week nog geoordeeld dat Messi géén strafbare feiten had begaan. Het OM vond dat alleen zijn vader schuldig was. Tegen Messi is nu dus alsnog 22 maanden celstraf geëist.

ADO boekt oefenzege, Groningen onderuit
In de competitie wacht ADO Den Haag al weken op een overwinning. Donderdagmiddag werd er in een oefenduel met FC Volendam wél een zege geboekt. De formatie van Henk Fraser klopte FC Volendam met 2-1. Mike Havenaar en Roland Alberg scoorden namens de eredivisionist. FC Groningen ging donderdag met 1-0 onderuit tegen Sparta. Thomas Verhaard, topscorer in de Jupiler League, werd matchwinner. 

Koeman verslaat Ajax in oefenduel
Ajax heeft donderdagmiddag het besloten oefenduel tegen het Engelse Southampton met 1-2 verloren. De thuisploeg kwam door goals van Ryan Seager en Juanmi op een 0-2 achterstand, waarna Lasse Schöne de spanning nog even terug wist te brengen in de wedstrijd. De ontmoeting van donderdag werd gespeeld achter gesloten deuren. Er waren basisplaatsen voor onder meer John Heitinga en Mike van der Hoorn.

Van Marwijk mag niet door Israël, duel voorlopig uitgesteld
De wedstrijd van het Saudi-Arabië van Bert van Marwijk tegen Palestina is voorlopig uitgesteld. Het duel stond gepland op 13 oktober, maar Saudi-Arabië wilde niet naar Palestina reizen omdat het dan via Israël moet en de Saudi's dat land niet erkennen. Het luchtruim van Israël is bovendien niet open voor de ploeg van coach Van Marwijk. De oplossing was een duel op neutraal terrein, maar daar was Palestina woest over. Nu is het duel voorlopig uitgesteld.

Pogba grote afwezige bij Frankrijk
Paul Pogba komt deze interlandweek niet in actie tijdens de oefenwedstrijden tegen Armenië en Denemarken. De Juventus-middenvelder heeft een enkelblessure opgelopen en reist terug naar Turijn. Frankrijk maakt geen deel uit van het EK-kwalificatietoernooi, omdat het volgend jaar zomer gastland is van het Europees kampioenschap. Op 25 maart speelt Oranje tegen Frankrijk.

Inzetbaarheid St. Juste onzeker
Het is niet zeker of bondscoach Fred Grim van Jong Oranje zondag in het EK-kwalificatieduel met Jong Slowakije een beroep kan doen op Jeremiah St. Juste. De verdediger van sc Heerenveen volgt momenteel een apart trainingsprogramma. St. Juste zou nog hinder ondervinden van een enkelblessure die hij eind september opliep.

3000 PSV-fans naar Manchester
Liefst drieduizend supporters zullen PSV gaan steunen tijdens het uitduel met Manchester United in de Champions League. Woensdagochtend startte de kaartverkoop voor de wedstrijd op Old Trafford. Alle beschikbare tickets gingen als warme broodjes over de toonbank. Het duel in Engeland vindt plaats op 25 november.