Litmanen: Het respect was zó groot en de sfeer ongelooflijk. Zoveel emoties

Litmanen: "Het respect was zó groot en de sfeer ongelooflijk. Zoveel emoties"

25-11-2015 14:54

Ajax-icoon Jari Litmanen speelde tussen januari 2001 en de zomer van 2002 voor Liverpool, de club waar hij als kleine jonge al fan van was. De inmiddels 44-jarige Fin vertelt in Voetbal International over zijn passie voor The Reds. 

Litmanen mag anno 2015 regelmatig opdraven wanneer de Liverpool Legends, een verzameling oud-spelers van de Britse grootmacht, mag opdreven in een benefietduel of tijdens een commerciële tour. "In Finland zag ik Liverpool meer spelen dan andere clubs, zij hadden veel succes. Een andere reden voor mijn voorliefde voor Liverpool is dat ik als kind gefascineerd raakte door de kleur rood."

"Het was de favoriete kleur van mijn moeder", legt de 137-voudig international uit. "Ze maakte onze kleding zelf en gebruikte heel veel rood. Op die manier ben ik waarschijnlijk onbewust beïnvloed. Als ik naar de Formule 1 keek, was ik ook altijd voor Ferrari."

"De allereerste keer dat ik in het rood het veld op kwam was zo bijzonder", vervolgt hij. "Als kind had ik vol bewondering naar de beelden gekeken. Het stadion, het perfecte veld en de spelers die de trap op kwamen... Toen ik zelf op die treden stond en het gras op liep, kwamen al die beelden terug. Alleen beleefde ik het precies andersom. Die eerste keer The Kop, dat vergeet je nooit meer."

"Ik blijf ook voor Liverpool voetballen. Het meest indrukwekkend was toch wel de wedstrijd op Anfield, 25 jaar na de Hillsborough-tragedie. Het stadion was volgepakt. Het respect was zó groot en de sfeer ongelooflijk. Zoveel emoties. Op zo’n dag merk je hoe groot Liverpool is. Dit is waar het Engelse voetbal voor staat en dat voelen de mensen in Azië ook", besluit Litmanen.