'Ajax-complex' gaat eigen leven leiden: Staat in de krant en komt op tv

'Ajax-complex' gaat eigen leven leiden: "Staat in de krant en komt op tv"

26-11-2015 08:19
18

Ajax kan de laatste jaren geen positieve cijfers overleggen in Europa. Na de klinkende zege bij Manchester United (1-2) op 23 februari 2012, ging het hard bergafwaarts.

Van de volgende zeventien Europese uitduels won Ajax alleen bij Legia Warschau, in februari van dit jaar. Henk ten Cate trekt echter een opvallende conclusie. "Ajax heeft juist een thuisprobleem", zegt hij in De Telegraaf. "Ajax speelde zes van die zeventien uitwedstrijden gelijk en won er één. Eigenlijk is dat - zeker met de Champions League-wedstrijden erbij - een vrij normaal aantal."

Volgens de oud-trainer van de Amsterdammers moeten de punten in eigen huis gepakt worden. De ploeg van Frank de Boer heeft het dit seizoen dan ook in de Arena laten liggen. "Thuis tegen Celtic (2-2) en Fenerbahçe (0-0) was het qua resultaat en spel niet goed genoeg. Als je in eigen huis niet drie keer wint, moet je ergens anders je punten halen. En dat blijkt lastig."

Hoe De Boer het 'uitcomplex' moet aanpakken, weet Ten Cate niet. "Zoiets gaat toch een eigen leven leiden, omdat de slechte cijfers in de krant staan en op tv komen. Dat gaat als speler in je achterhoofd zitten. Maar ik denk dat De Boer wel weet hoe hij dat oplost."