KNVB velt oordeel: 'misleidend' FC Twente komt weg met relatief lage straf

KNVB velt oordeel: 'misleidend' FC Twente komt weg met relatief lage straf

15-12-2015 17:10
90

FC Twente mag de komende drie seizoenen geen Europees voetbal spelen. Daarnaast wordt de proflicentie van de Enschedese club op voorwaardelijke basis ingetrokken.

Dat is de straf die de club heeft gekregen van de licentiecommissie van de KNVB, zo is dinsdag bekendgemaakt. Omdat investeringsmaatschappij Doyen invloed heeft gehad op het beleid van de club, werd een onderzoek gestart door de bond. Inmiddels heeft FC Twente alle banden met Doyen verbroken, maar aan een straf kan de noodlijdende club niet ontkomen.

'FC Twente heeft bepaalde toevoegingen in het contract met investeringsmaatschappij Doyen Sports verzwegen en daarmee doelbewust de licentiecommissie misleid', aldus de licentiecommissie. FC Twente werkt mee aan een onafhankelijk onderzoek naar de huidige structuur van de club, waardoor de licentie niet definitief wordt ingetrokken.

Geldboete
Daarnaast krijgt FC Twente een geldboete van 45.250 euro. FC Twente laat weten alle straffen te accepteren. De licentiecommissie wil dat een extern onderzoeksbureau gaat kijken welke personen een bestuurlijke of toezichthoudende rol vertolkten in de samenwerking met Doyen. Het onderzoek moet begin 2016 starten. Als FC Twente de aanbevelingen van de onderzoekscommissie opvolgt, behoudt het definitief haar licentie.

Toch is de straf minder zwaar dan gedacht. Er werd namelijk ook gespeculeerd over het definitief intrekken van de licentie of een nog zwaardere geldboete. Ook puntenaftrek in de Eredivisie was een optie. Dat zou, gezien het geringe puntenaantal van de Tukkers (dertien, red.), flinke impact gehad hebben.

Reactie KNVB
De KNVB laat weten dat het hoopt dat FC Twente niet verdwijnt van het Nederlandse voetbalpodium. 'Het is al langer bekend dat de situatie van FC Twente zorgelijk is. In die zin juicht de voetbalbond het toe dat een onafhankelijke partij de bestuurlijke inrichting van de club tegen het licht houdt. Voor het Nederlandse voetbal en met name de supporters van de club hoopt de KNVB dat FC Twente voor het voetbal behouden blijft en zich houdt aan de voorwaarden die de licentiecommissie heeft gesteld.'