Aankooprapport Feyenoord: drie van de acht transfers onvoldoende

Aankooprapport Feyenoord: drie van de acht transfers onvoldoende

04-01-2016 10:00
14

In de zomerse transferperiode is technisch directeur Martin van Geel druk bezig geweest met het versterken van Feyenoord. Met acht transfers hebben de Rotterdammers de meeste spelers aangetrokken van de traditionele top-drie. Maar hoe hebben deze spelers gepresteerd in de eerste seizoenshelft? VoetbalPrimeur deelt rapportcijfers uit.

Jan-Arie van der Heijden – 4,5
Het was de bedoeling dat Jan-Arie van der Heijden met zijn ervaring de jonge verdedigers van Feyenoord op sleeptouw zou nemen. Maakt echter een onzekere indruk en heeft te veel zwakke momenten. Als gevolg hiervan is hij zijn basisplaats aan Eric Botteghin kwijtgeraakt. Het dieptepunt was de rode kaart tegen FC Groningen, die hij moest pakken om zijn eigen fout te kunnen herstellen. Hierdoor een onvoldoende als rapportcijfer: 4,5.

Eric Botteghin – 6,0
Voegde zich pas in augustus bij de groep om de verdediging van extra ervaring te voorzien. Moest lang wachten op zijn kans en speelt niet op zijn vertrouwde positie van rechter centrale verdediger, maar heeft (voor zijn blessure) toch een plekje in het elftal kunnen veroveren ten koste van Van der Heijden. Doet het, ondanks dat hij als rechtsbenige op de plek van een linkspoot staat, prima en laat in verdedigend opzicht amper steken vallen. Heeft tot nu toe echter nog niet weten uit te blinken. Een 6,0 als rapportcijfer.

Marko Vejinovic – 5,0
Aangetrokken om de vertrokken Jordy Clasie te vervangen en dat blijkt lastiger dan gedacht. Laat zien moeite te hebben met het niveau van Feyenoord. Heeft aan de bal drang naar voren en geeft zo nu en dan een mooie dieptepass, maar in verdedigend opzicht laat hij te vaak steekjes vallen en oogt zonder balbezit nonchalant. Hierdoor een 5,0 als rapportcijfer.

Simon Gustafson – 7,0
Kreeg relatief laat in het seizoen de kans om zich te bewijzen en heeft die met beide handen aangegrepen. Gustafson bleek de 'missing link' te zijn om het middenveld van Feyenoord op volle toeren te laten draaien. Duikt als een echte nummer tien vaak op in het strafschopgebied en stond meerdere keren op de juiste plek voor een goal. Is met drie doelpunten en vijf assists bovendien een speler met rendement. Minpunt is de volkomen onnodige elleboogstoot in de wedstrijd tegen Heracles, waardoor de winterstop voor hem drie weken eerder begon. Al met al een 7,0 als rapportcijfer.

Colin Kazim-Richards - 3,0
Colim Kazim-Richards en Feyenoord is tot op heden geen gelukkig huwelijk. Verre van zelfs. De spits kon vorig seizoen al niet imponeren, maar is toch overgenomen van het Turkse Bursaspor omdat hij transfervrij was. Kwam dit seizoen onnodig vaak in opspraak door schietgebaren naar het publiek te maken, ruzie te zoeken met Mitchell te Vrede en een krat bidons om te trappen na een wisselbeurt. Is bovendien zijn basisplaats kwijtgeraakt aan Michiel Kramer en kan in de schaarse invalbeurten die hij krijgt niet imponeren. Als gevolg veruit het laagste rapportcijfer: een 3,0.

Michiel Kramer – 6,0
Werd pas aan het eind van de transferperiode aangetrokken toen het voor Van Bronckhorst duidelijk werd dat de huidige spitsen niet voldeden. Begon ijzersterk met een aantal knappe doelpunten met het hoofd, maar verdween daarna langzaam uit beeld. Was een aantal wedstrijden op rij onzichtbaar in voetballend opzicht en veroorzaakte veel ophef in de duels met De Graafschap en Heracles Almelo. Heeft daarentegen met negen gemaakte doelpunten wel een aardig gemiddelde voor een spits. Een 6,0 als rapportcijfer.

Dirk Kuyt – 8,5
Men twijfelde bij de terugkomst van Dirk Kuyt of hij nog wel van waarde kon zijn voor Feyenoord. Die twijfel is ondertussen volledig verdwenen. De inmiddels 35-jarige 'Mister Duracell' heeft een fantastische eerste seizoenshelft achter de rug, is met dertien doelpunten en twee assists een van de meest productieve spelers in de Eredivisie en neemt als aanvoerder het elftal wekelijks op sleeptouw. Een 8,5 als rapportcijfer.

Eljero Elia – 7,0
Eljero Elia heeft laten zien dat een terugkeer naar Nederland een mooie impuls aan je carrière kan geven. Heeft zich weer in de kijker van het Nederlands elftal gespeeld en vormt samen met Terence Kongolo een uitstekend tandem op de linkerflank. Een 7,0 als rapportcijfer.

(door: Anthony Hesselman)

Wat waren jouw eigen cijfers? Geef ze in het reactieveld hieronder!