Ajax-transfers onder de loep: Dijks de beste, twee absolute flops

Ajax-transfers onder de loep: Dijks de beste, twee absolute flops

05-01-2016 10:00
26

Ajax haalde afgelopen zomer zes spelers naar de Amsterdam Arena toe. Hoe hebben die aankopen het gedaan? De inkomende transfers van Marc Overmars onder de loep!

Yaya Sanogo (Arsenal) – 2
De Franse spits is tot op heden dé transferflop van afgelopen zomer. Al bij zijn eerste minuten, uit tegen AZ, konden de fans van Ajax hun lach amper inhouden. Maaide een paar keer vol over de bal heen. Dat Ajax nu opnieuw een spits zoekt, is ook van de clubleiding een pure diskwalificatie van Sanogo.

Mitchell Dijks (Willem II) – 7
Een wereld van verschil met Nicolai Boilesen. De Ajax-aanhang hoeft zich geen zorgen meer te maken over de linksachterpositie. Dijks begon uitstekend, tekende voor een paar assists, maar zakte daarna iets weg. Evengoed scoort hij een ruime voldoende. Het terughalen van Dijks blijkt vooralsnog een goede zet van Overmars.

Amin Younes (Borussia Mönchengladbach) – 6,5
Was aanvankelijk nog niet fit genoeg voor het eerste elftal, maar knokte zich gedurende de herfst in de ploeg. Wat opvalt: bijna altijd een goede aanname. Heeft verrassing in z'n spel. Z'n rendement zal alleen omhoog moeten. Als hij dat stapje nog kan zetten, heeft Ajax een uitstekende buitenspeler in huis.

Arek Milik (Bayer Leverkusen) – 5
Formeel gezien is hij deze zomer pas overgenomen van Bayer Leverkusen, dat hem vorig jaar al verhuurde aan Ajax. Maakt in de Eredivisie gemiddeld elke 143 minuten een doelpunt, een moyenne dat een stuk lager ligt dan vorig seizoen (elke 115 minuten). Een voltreffer is Milik nog niet. Hij heeft vooral moeite als aanspeelpunt te fungeren.

Nemanja Gudelj (AZ) – 6,5
Stond tijdens alle competitiewedstrijden in de basis en maakte daarin vier treffers. Toch had Gudelj flink wat opstartproblemen. In de voorronde Champions League tegen Rapid Wien leek hij de gevierde man te worden door 2-2 te maken, maar twee minuten later liet hij zijn man lopen (2-3). Dat gebeurde hem in die periode te vaak in de Eredivisie, onder meer ook uit tegen FC Twente. Daarna raakte Gudelj in vorm en werd hij langzaam maar zeker een vaste waarde.

John Heitinga (Hertha BSC) – 3
Het is pijnlijk, maar Heitinga is – sportief gezien – geen betere versterking gebleken dan Sanogo. Waarom dan een punt hoger dan de Fransman? Omdat het schijnt dat Heitinga in de kleedkamer iedereen op scherp zet. Hoewel dat lastig te controleren is, geven we hem maar het voordeel van de twijfel. Frank de Boer en Marc Overmars moeten zich behoorlijk achter de oren krabben over het terughalen van de verdediger. Dit hadden ze een clubjongen als Heitinga niet aan moeten doen.

Lees ook: het rapport van de aankopen van Feyenoord