KNVB komt met officiële reactie op racismeschandaal: 'Ik zeg: keihard straffen'

KNVB komt met officiële reactie op racismeschandaal: 'Ik zeg: keihard straffen'

07-03-2016 15:22
13

De KNVB heeft maandagmiddag een officiële reactie gegeven op de uit de hand gelopen wedstrijd tussen Harkemase Boys en VVOG in de hoofdklasse zaterdag. Het duel werd gestaakt vanwege apengeluiden, afkomstig van een Friese supporter.

De gekleurde speler Pernelly Biya van VVOG was het slachtoffer van racisme en liet dat duidelijk merken aan de scheidsrechter. Toen daar aan de zijkant wat over werd geroepen, kreeg de assistent-trainer van VVOG rood en besloten alle spelers van het veld te lopen. Na een afkoelperiode werden de laatste minuten van het competitieduel onder stil protest afgemaakt door de spelers.

De gebeurtenissen in Harkema zijn 'absoluut ontoelaatbaar' en 'enorm kwetsend', vindt Dirk van der Zee. Vooral de scheidsrechter moest het aanvankelijk ontgelden. "Hij heeft slapeloze nachten en is er goed ziek van wat er is gebeurd. Maar op een sportpark met duizend toeschouwers is het nu eenmaal onmogelijk om alles te horen wat er geroepen wordt", opent de directeur amateurvoetball op de KNVB-website.

"Dus je kunt vragen stellen bij de handelswijze van de scheidsrechter of iets vinden van een assistent-trainer die iets roept op zegt, maar in de kern draait het hier om een idioot langs het veld die oerwoudgeluiden maakt", aldus Van der Zee. "Het beste signaal kwam hier dan ook van de spelers op het veld. Beide teams trokken een strakke lijn. Tot hier en niet verder. Zij hadden tot dan toe 86 minuten sportief gevochten voor een overwinning van hun club, een spannend duel in een heerlijk voorjaarszonnetje, maar een duel dat abrupt werd verpest door iemand langs te lijn."

Biya heeft maandag aangifte gedaan vanwege racisme. De dader zou een jeugdige toeschouwer zijn. Van der Zee: "De tuchtcommissie gaat verder over zijn straf, maar persoonlijk zeg ik: keihard straffen. Los daarvan, hoop ik dat deze jongen de les van zijn leven heeft gehad. Alleen op deze manier zorgen we ervoor dat we in het voetbal kappen met die onzin."

 
Racisme is niet oké! Harkemase Boys - VVOG

Racisme is niet oké! Hoofdklasse wedstrijd Harkemase Boys - VVOG gestaakt vanwege racistische geluiden.Graag delen!

Geplaatst door JTAV op zaterdag 5 maart 2016