'Theoretische' celstraf dreigt voor pestende PSV-supporters: 'Het is de vraag'

'Theoretische' celstraf dreigt voor pestende PSV-supporters: 'Het is de vraag'

03-05-2016 08:25
35

De trip naar Madrid voor het Champions League-duel met Atletico kan sommige supporters van PSV duur komen te staan. De fans die in de hoofdstad van Spanje bedelaars pestten hangt een celstraf boven het hoofd, zij het theoretisch.

PSV'ers moeten in ieder geval rekening houden met een celstraf van een half jaar tot twee jaar. Het is echter zeer de vraag of het zover komt. De Spaanse justitie, die supporters eerst wil horen, bekijkt of fans vervolgd kunnen worden voor 'het schenden van de waardigheid van mensen of bepaalde groepen mensen door vernedering of verachting'.

Advocaat Martijn Bressers, werkzaam in Spanje, heeft zijn twijfels of het lukt. "Het is de vraag of het vernederen van daklozen of bedelaars onder de definitie van het artikel valt", zegt Bressers in het Eindhovens Dagblad.

Het verbaast Bressers niet dat deze kwestie een zaak voor de bühne wordt. Laat staan dat supporters overgeleverd worden aan Spanje. Volgens advocaat Tjaard Gimbrère is dat zwaar overdreven en puur hypothetisch. Hij acht de kas op een celstraf heel erg klein.