'Pensionado' Bovenberg: 'Ik vond mezelf een lul als ik daar niets mee zou doen'

'Pensionado' Bovenberg: 'Ik vond mezelf een lul als ik daar niets mee zou doen'

31-05-2016 12:14
4

Daan Bovenberg baarde vorige week opzien door een punt te zetten achter zijn loopbaan. De pas 27-jarige verdediger van Excelsior zag geen uitdagingen meer in het betaald voetbal.

"Ik wil wat bereiken in mijn leven. Als rechtsback van Excelsior – met alle respect – ging ik niet meer bereiken wat ik voor ogen heb", zegt Bovenberg tegen NRC Next. "Ik wil het maximale halen wat er in me zit. Ik leer makkelijk, dus ik vond mezelf een lul als ik daar niets mee zou doen. Eén jaar, het jaar na het afronden van het gymnasium, heb ik me volledig op het voetbal gericht. Dat beviel me helemaal niet, het voelde ontzettend leeg."

Bovenberg ging daarom een studie bedrijfskunde en later een master strategisch management doen. "Ik had nooit dat ik tijdens het voetballen me druk maakte over een tentamen. Ik heb een heel zieke knop in mijn kop. Ik kan heel goed schakelen", aldus de rechtsback, die niet denkt dat hij het maximale uit zijn carrière heeft gehaald. "Ik heb een afslag gemist, zo reëel moet ik zijn."

"Voornamelijk bij NEC, dat was geen leuke periode", vervolgt Bovenberg. "Ik speelde weinig, alles was matig daar. En ik kreeg veel kritiek. Toen ik daar speelde, was ik het plezier in voetballen kwijtgeraakt." Na een jaar in Nijmegen keerde Bovenberg medio 2014 terug bij Excelsior. Voor de Kralingers kwam hij afgelopen seizoen zestien Eredivisie-duels in actie.