Tottenham kleurt oranje: zo gaat Spurs eruit zien met Janssen én Wijnaldum

Tottenham kleurt oranje: zo gaat Spurs eruit zien met Janssen én Wijnaldum

12-07-2016 10:00
13

De komst van Vincent Janssen naar Tottenham Hotspur is zeker en ook Oranje-collega Georginio Wijnaldum staat op de nominatie om naar White Hart Lane te verkassen. Wat zijn de speelkansen van de spits en de aanvallende middenvelder bij Spurs? VoetbalPrimeur werpt een blik op de selectie van de titelaspirant uit Londen. 

Niet Chelsea, Manchester City, Arsenal of Manchester United, maar Leicester City en Tottenham Hotspur waren in de laatste weken van het waanzinnige Premier League-seizoen 2015/16 de hoofdrolspelers in de titelrace. Spurs verspeelde uiteindelijk te veel punten om The Foxes écht het vuur aan de schenen te leggen. De laatste vier competitieduels leverden slechts twee punten op. Volgens kenners had dat vooral te maken met de smalle selectie van de club. Waar andere grootmachten constant rouleren, deed manager Mauricio Pochettino wekelijks een beroep op Harry Kane (46 optredens), Christian Eriksen (43), Eric Lamela (40) en jonkies Eric Dier (47) en Dele Alli (46). Spurs oogde in mei uitgeblust.

De uiteindelijke derde plek op de ranglijst leverde directe kwalificatie voor de Champions League op. Oftewel: nóg meer topduels in het nieuwe seizoen. Pochettino had deze zomer een duidelijke boodschap voor de leiding van Spurs. Een serieuze kwaliteitsimpuls is en was een must. De Argentijn wil graag elke positie in zijn elftal dubbel bezet hebben. Balafpakker Victor Wanyama (Southampton) werd eind juni vastgelegd voor een bedrag van ongeveer veertien miljoen euro. De Keniaan gaat komend seizoen op het middenveld concurreren met onder meer Dier, Alli, Mousa Dembélé en Nabil Bentaleb.

Twee Oranje-internationals moeten de selectie van Spurs nóg breder en sterker maken. De komst van een extra goalgetter prijkte bovendien het to do-lijstje. Janssen, voor wie liefst 22 miljoen euro betaald wordt aan AZ, gaat op White Hart Lane de concurrentie aan met publiekslieveling Kane. De twee goalgetters zijn - op papier althans - héél vergelijkbaar, bleek al uit een analyse van VoetbalPrimeur. Pochettino heeft ook nog Kameroener Clinton N'Jie en de Zuid-Koreaan Son Heung-Min achter de hand, al lijken die twee internationals beter uit de voeten te kunnen op de flanken. Spurs speelt in een 4-2-3-1 systeem, met één diepe spits, dus Kane en Janssen zullen het met elkaar moeten uitvechten. 

Stevige concurrentie
De eventuele komst van Wijnaldum geeft Pochettino de mogelijkheid om spelmaker Eriksen, Talent van het Jaar Alli en Argentijns international Lamela te ontzien. De concurrentie is zéér stevig, want ook Nacer Chadli, Ryan Mason, Tom Carroll, Alex Pritchard en Josh Onomah lopen nog rond in Noord-Londen. Het zou een serieus statement zijn van Spurs als de club bereid is om 25 á 30 miljoen euro op tafel te leggen voor de 26-jarige Wijnaldum.

Als de voormalig PSV'er net als Janssen wordt vastgelegd, heeft Pochettino wat-ie wil: alle posities op het middenveld en in de aanval zijn dan (minimaal) dubbel bezet. Met EK-gangers Danny Rose, Ben Davies, Kyle Walker en rechtsback Kieran Trippier beschikte Spurs vorig seizoen al over vier backs met Premier League-ervaring. Voor centrumverdedigers Jan Vertongen, Toby Alderweireld en Kevin Wimmer moet nog een concurrent worden aangetrokken. Federico Fazio is namelijk gewogen en te licht bevonden. Dier kan eventueel een linie terugzakken. Onder de lat is geen sprake van een roulatiesysteem. Helaas voor Michel Vorm is verliezend EK-finalist Hugo Lloris de onbetwiste nummer één. 

Zolang Tottenham nog actief is op het relatief bescheiden White Hart Lane, kan het qua budget niet tippen aan stadgenoten Chelsea en Arsenal. Liverpool, Manchester City en Manchester United geven ook al jarenlang véél meer uit aan salarissen en transfers. Des te knap is het dat Pochettino en voorzitter Daniel Levy de afgelopen jaren een jong, gretig elftal hebben samengesteld dat zich voor de Champions League wist te kwalificeren. Met Janssen, Wanyama, Wijnaldum en een extra verdediger plus wellicht nog een vleugelaanvaller van topklasse erbij, mogen de Spurs-fans dromen van een nieuwe gooi naar de landstitel.