Vijf dingen over FK Rostov: stakende spelers en financiële hulp van... PAOK

Vijf dingen over FK Rostov: stakende spelers en financiële hulp van... PAOK

05-08-2016 13:20
8

FK Rostov is de laatste horde van Ajax richting het hoofdtoernooi van de Champions League. De Amsterdammers staan een pittige klus te wachten tegen de verrassende nummer twee van Rusland van vorig seizoen, die in de vorige Champions League-voorronde Anderlecht uitschakelde. VoetbalPrimeur zet vijf dingen op een rij die je moet weten over FK Rostov, de tegenstander van Ajax in de play-offs.

3-5-2/5-3-2
Het 3-5-2 of 5-3-2-systeem waarmee Ajax-coach Peter Bosz zijn ploeg woensdag tegen PAOK Saloniki liet starten heeft FK Rostov afgelopen én dit seizoen ook al zoveel succes gebracht. Coach Kurban Berdyev opteert voor een centraal verdedigingstrio met twee vliegende backs op de vleugels, vaak de een jaar geleden van Zenit Sint-Petersburg overgekomen Denis Terentjev op rechts en de begin 2016 van Terek Grozny overgekomen Fedor Kudryashov op links, met een driemansmiddenveld en tweemansvoorhoede.

Spelers om op te letten
Rostov is in Rusland de koning van de counter en heeft ook tegen Anderlecht in de vorige voorronde van de Champions League laten zien niet zelf de aanval te zoeken, maar dodelijk te zijn in de omschakeling. Christian Noboa is de ster op het middenveld en uiterst belangrijk in de uitvaltactiek van Rostov. Voorin heeft de club de beschikking over de 'Iraanse Lionel Messi', de 21-jarige Sardar Azmoun, die al tijden in verband wordt gebracht met een transfer naar de Premier League, en Aleksandr Bukharovi, de bonkige typisch Russische spits die niet vaak scoort maar wel ontzettend belangrijk is.

Spelers in staking
Een jaar geleden zag het er nog heel slecht uit voor FK Rostov, het seizoen 2014/15 nog strijdend tegen degradatie uit de Russische Premier League. De financiële problemen waren bij de club waren zo erg dat salarissen niet op tijd kon uitbetalen en de spelers van Rostov in september 2015 in staking gingen, waardoor de club een jeugdelftal moest opstellen tijdens een bekerwedstrijd. Die financiële problemen zijn overigens nog geen verleden tijd. Eerder dit jaar kreeg Rostov een transferverbod van de Russische voetbalbond vanwege het niet op tijd betalen van de salarissen aan spelers en staf.

Afhankelijk van... PAOK Saloniki
Het toeval wil dat Rostov financieel enorm afhankelijk is van PAOK Saloniki, de vorige tegenstander van Ajax in de voorrondes van de Champions League. De voorzitter van PAOK, Ivan Savvidis, heeft de club al meerdere malen uit de brand geholpen. Op 31 december 2015 kreeg Rostov nog een schenking van 59.000 euro van de PAOK-preses, zeker niet zijn eerste financiële daad richting de club.

In de zomer van 2015 had de oligarch al een lening van 1,25 miljoen euro verstrekt aan Rostov, vlak voor de spelersboycot in september. In november sprong Savvidis, geboren in Rostov-on-Don, wéér bij met een donatie van 63.000 euro en stelde hij in Russsiche media dat hij bereid was rond de twee miljoen euro uit te geven, zodat Rostov de spelers en staf zou kunnen betalen.

Er zijn overigens meer banden tussen PAOK en Rostov: zo werd de duurste spelers in de selectie, de Colombiaan Christian Noboa, vorig jaar zomer voor 1,5 miljoen euro van de Grieken overgenomen, terwijl hij destijds een marktwaarde van dik boven de zes miljoen euro had.

Nieuwkomers en vertrekkers
FK Rostov maakt vooralsnog een vrij rustige transferperiode door. Het transferembargo is al opgeheven, maar er is geen enkele nieuwe speler bijgekomen. Ondertussen is de succesploeg van vorig seizoen ook verrassend intact gebleven. Guélor Kanga is transfervrij vertrokken naar Rode Ster Belgrado, waar hij ploeggenoot is geworden van Mitchell Donald, maar Kanga was vorig seizoen met 14 basisoptredens geen vaste keus bij de Russen. Verdediger Ruslan Abazov kwam vaker in actie en is verkast naar Tosno. De contracten van Timofey Margasov en Byung-Soo Yoo werden niet verlengd.

Samenvatting Anderlecht - FK Rostov 0-2 (return 3e voorronde Champions League)