Spelersrapport Ajax: koning van kleine ruimte nog geen afmaker, Cillessen faalt

16-08-2016 22:45
36

Ajax heeft in de strijd om een plek in de groepsfase van de Champions League geen goede zaken gedaan door in eigen huis met 1-1 gelijk te spelen tegen FK Rostov. De Amsterdammers waren negentig minuten lang de bovenliggende partij, maar dat was ook precies wat het defensieve Rostov, geholpen door een vroege openingstreffer, wilde. VoetbalPrimeur beoordeelde de spelers dinsdagavond vanuit de Amsterdam Arena.

Jelmer van der Dussen
AMSTERDAM

Jasper Cillessen – 4,5: Misschien een strenge beoordeling voor een keeper die nauwelijks iets te doen heeft gehad, maar juist daarom was het optreden van Cillessen ondermaats. Want die ene keer dat Rostov gevaarlijk is, mag een vrije trap van die positie nooit in de hoek van de keeper in het net belanden. Waarbij aangetekend moet worden dat de muur zich ook kinderlijk eenvoudig liet aftroeven: drie spelers van Rostov konden zonder enige weerstand het zicht van Cillessen vanuit de muur blokkeren.

Joël Veltman - 5: Een van de spelers die het hoog druk zetten misschien wel het best begrijpt en uitvoert, maar zonder linksbuiten als directe tegenstander had Veltman deze wedstrijd veel meer in balbezit moeten brengen. Zijn alternatief Kenny Tete is defensief net zo sterk en offensief net zo zwak; Bosz kan dus de conclusie trekken dat hij in dit soort wedstrijden een aanvallende rechtsback heel hard mist.

Davinson Sánchez - 6,5: Heeft de uitstraling van een topverdediger in spé en staat er ook negen van de tien keer. Goed, maar tegen tegenstanders als Rostov is dat niet goed genoeg. Nam onnodig risico door zich twee keer in de grote ruimte achter zich te laten foppen. Aanvallend te vaak voor de veilige keuze naast hem: Riedewald, Dijks of Veltman. Toont absoluut wel de potentie.

Jaïro Riedewald – 7: Vocht een aantal heerlijke duels op cruciale momenten uit met de Russische spitsen en vaak met succes. De nieuwe 'Terriër' bij Ajax en een zekerheidje in de onzekere samenstelling van de Ajax-defensie dit seizoen.

Mitchell Dijks – 6: De offensieve aspiraties van Dijks kwamen beter tot hun recht dan die van Veltman, vaak totdat hij een voorzet moest geven. De slinger die de linksback zo mooi kan geven was vaak te laag, te hard, te ver. Het had deze wedstrijd aanvallend van de verdedigers moeten komen bij Ajax, maar dat kwam het niet.

Nemanja Gudelj – 5,5: Moet meedogenlozer zijn in de duels en in balbezit. Kreeg in zijn positie vaak de bal maar durfde de niet door Rostov-muur heen te prikken. Zal ongetwijfeld een hoog slagingspercentage in zijn passes hebben, maar was niet doorslaggevend in balbezit.

Riechedly Bazoer – 6,5: Ging beter met de ruimtes om, want stond verrassend vaak vrij op delen van het veld waar Rostov dat liever niet had. Lag met zijn schot aan de basis van de penalty (na hands) die Klaassen uiteindelijk benutte. Werd gedurende de wedstrijd wel onzorgvuldiger.

Davy Klaassen – 6,5: Haalt altijd een uitstekend basisniveau. Verdween soms in de drukte tussen het middenveld en de verdediging van Rostov maar staat er als de rest van de Ajacieden voor het doel falen. Die uitvoering van de strafschop zou bij het bestaan van een Olympisch onderdeel 'penaltyschieten' op zeker een gouden plak hebben opgeleverd.

Anwar El Ghazi – 6,5: Zeer levendig in de eerste helft met drie uitstekende voorzetten en een goed schot. Was stichter van veel gevaar maar stond iets te vaak 'naar binnen'. Had het speelveld breed moeten houden om acties voor zichzelf te creëren. Zat in de rust op een 7 plus, maar zakte in de tweede helft te ver terug, meer richting een 6.

Bertrand Traoré - 6: Koning van de kleine ruimte, of eigenlijk de prins, want de bekroning in de vorm van een doelpunt bleef tegen Rostov nog uit. Was eigenlijk de ideale spits voor Ajax tegen Rostov: met de ondankbare taak constant tussen vijf tegenstanders te staan ging de Chelsea-huurling steeds beter om. Traoré is ontzettend behendig en onnavolgbaar wanneer hij in de drukte goed aangespeeld wordt. Alleen het killerinstinct, niet onbelangrijk als spits, ontbrak nog.

Amin Younes – 7: Met spelers als Younes en ook El Ghazi hoeft Bosz nooit meer over het afstappen van het 4-3-3-systeem na te denken. De Duitser is een constante dreiging op de flank, al bleef het rendement bij een groot aandeel van zijn acties in gebreke. Was in de tweede helft uitgeblust en werd terecht gewisseld.

Invallers

Mateo Cassierra - 5,5: Viel voor Younes in maar maakte met zijn spitseninstinct het veld weer veel te klein door als verkapte centrumspits te gaan spelen en de linkerflank open te laten. Speelde daarmee de compacte en drukke Rostov-defensie in de hand.

Kasper Dolberg -: Speelde te kort voor een beoordeling