De Tien: de meest controversiële transfers in historie van de Eredivisie

De Tien: de meest controversiële transfers in historie van de Eredivisie

24-08-2016 10:10
17

Met de transfer van Siem de Jong naar PSV is de Eredivisie weer een pikante overstap rijker. De 27-jarige middenvelder haalde met het tekenen van zijn contract in Eindhoven de woede van veel Ajacieden op de hals, die hem een verrader vonden. Toch is De Jong niet de eerste speler die een gevoelige stap maakt op de Nederlandse velden. Vandaag in 'de Tien': controversiële transfers in de Eredivisie.

10. Kenneth Perez, van Ajax naar PSV (en weer terug)
Kenneth Perez stapte na een jaar bij Ajax te hebben gespeeld in 2007 over naar PSV. Het Eindhovense avontuur liep voor de Deense spits echter uit op een teleurstelling. Na het vertrek van Koeman verloor hij zijn basisplaats en durfde hij het aan om na een halfjaar weer terug te keren in Amsterdam. Perez speelde nog een jaar bij Ajax.

9. Lex Immers, van ADO naar Feyenoord
Lex Immers stapte na zes seizoenen in Den Haag in 2012 over naar Feyenoord. Dit werd hem door de supporters van ADO niet in dank afgenomen: voor de wedstrijd ADO-Feyenoord van 5 mei 2013 werd zijn voordeur (ludiek) groen-geel geschilderd. Immers is een kind van ADO, hij heeft een tattoo van de Haagse ooievaar op zijn rug.

8. Navarone Foor, van NEC naar Vitesse
Navarone Foor stapte afgelopen zomer transfervrij over naar Vitesse, nadat hij de hele jeugdopleiding van NEC had doorlopen en 160 wedstrijden in het eerste had gespeeld. Het feit dat de club uit Nijmegen door zijn transfervrije status niks aan de transfer kon doen maakt het extra pijnlijk. Foor wacht nog steeds op zijn officiële debuut bij Vitesse.

7. Riechedly Bazoer, van PSV naar Ajax
Riechedly Bazoer tekende in 2012 een contract bij Ajax, na zes seizoenen in de jeugdopleiding van PSV. Volgens PSV brak Ajax hiermee het 'herenakkoord' geen jeugdspelers van elkaar over te nemen en onderhandelde Ajax achter de rug van PSV om met Bazoer. De fans van PSV waren woest: Bazoer kreeg tijdens een editie van PSV-Ajax een iPhone naar zijn hoofd gegooid.

6. Sander van Gessel, van Groningen naar Heerenveen (en weer terug)
Sander van Gessel stapte in 2000 over van Groningen naar Heerenveen, na uit de jeugdopleiding te zijn doorgestroomd naar het eerste elftal. Zijn Friese avontuur liep uit op een teleurstelling en na een jaar waagde hij op huurbasis terug te keren in Groningen. Weer een jaar later werd hij definitief overgenomen.

5. Siem de Jong, van Newcastle United naar PSV
Een transfer van Newcastle United naar PSV lijkt op het eerste gezicht onschuldig te zijn, maar voor Siem de Jong was dat niet zo. Hij koos voor PSV, terwijl hij Ajax de eerste optie had gegeven, om samen met zijn broer Luuk te spelen. De Ajax-fans nemen dat hem niet in dank af, omdat Siem vier keer landskampioen van Nederland werd met Ajax.

4. Lucas Bijker, van SC Cambuur naar sc Heerenveen
Een transfer maken binnen Friesland kan maar één ding betekenen: overstappen naar de aartsvijand. Lucas Bijker deed het in 2015, want de verdediger koos ervoor om SC Cambuur te verruilen voor sc Heerenveen. Daarmee volgde hij de weg van zijn coach. Om onrust te voorkomen zat Bijker tijdens de laatste wedstrijd bij Cambuur al niet meer bij de selectie.

3. Kenneth Vermeer, van Ajax naar Feyenoord
Vermeer was de laatste speler die de gedurfde overstap van Ajax naar Feyenoord maakte. Nadat hij bij Ajax op het bijspoor was beland, koos hij ervoor om een pikante transfer te maken. Voor hem liep het goed af, want Vermeer groeide na een veelbesproken start uit tot puntenpakker in De Kuip. Je zou bijna vergeten dat Vermeer een Ajax-verleden heeft.

2. Ronald Koeman, van Ajax naar PSV (en Feyenoord)
De carrière van Ronald Koeman mag op z'n minst opmerkelijk genoemd worden. De inmiddels 53-jarige coach speelde in zijn loopbaan voor zowel Ajax, PSV als Feyenoord. Om daar nog een schepje bovenop te doen trainde hij ze ook allemaal nog. Koeman is de enige man die dat voor mekaar kreeg en naar alle waarschijnlijkheid zullen ook niet veel mensen het hem nadoen.

1. Johan Cruijff, van Ajax naar Feyenoord
Bij Johan Cruijff denkt iedereen meteen aan Ajax, maar in 1983 verkaste nummer 14 van Ajax naar Feyenoord. Cruijff sloot zelfs zijn carriere af in Rotterdam. Zijn overstap leidde tot behoorlijke commotie in de voetbalwereld. Aanvankelijk hadden de supporters van Feyenoord er moeite mee, maar dat verdween al snel toen de legendarische Cruijff zijn voeten liet spreken en de club kampioen maakte.