Cocu is een betere coach dan Bosz, dus hij kan daar wél resultaat boeken

"Cocu is een betere coach dan Bosz, dus hij kan daar wél resultaat boeken"

27-09-2016 10:00
18

EXCLUSIEF - FK Rostov is sinds de uitschakeling van Ajax in de play-offs van de Champions League geen onbekende meer in Nederland. Woensdag wacht PSV de zware taak om in Rostov aan de Don een resultaat te pakken. Rusland-watcher Michael Yokhin, journalist voor onder meer ESPN en The Guardian, geeft PSV in gesprek met VoetbalPrimeur meer kans dan Ajax.

Rostov begon de groepsfase van de Champions League nog met een 5-0 oorwassing bij Bayern München. Geen schande, vindt de verslaggever en columnist. "Na een onterechte penalty en een goal vlak voor rust viel het team uiteen tegen een van de beste teams van de wereld. Dat kan gebeuren”, zegt Yokhin in gesprek met VoetbalPrimeur. "Het is onwaarschijnlijk dat dit opnieuw gaat gebeuren tegen PSV."

Yokhin was na de Ajax-uitschakeling nog vernietigend over de Amsterdammers en met name het tactisch onvermogen van coach Peter Bosz. Hij noemde de confrontatie tussen Bosz en Rostov-meesterbrein Kurban Berdyev 'de grootste coaching-mismatch van het jaar' en zei dat 'hij het amper kon geloven dat Bosz door Ajax was aangesteld' door de tactische keuzes die de coach maakte tijdens het 4-1 verlies tegen de 5-3-2 spelende Russen. In Phillip Cocu heeft hij meer vertrouwen. "Cocu wacht een zware taak. Maar hij is een betere coach dan Bosz, dus hij kan daar wel een goed resultaat meenemen."



Late transfers
Yokhin vertelt wat er bij Rostov allemaal is gebeurd sinds de confrontaties met Ajax. En dat is een hoop, op spelers- én trainersgebied. Rostov raakte de dragende kracht Ivan Novoseltsev op de valreep kwijt aan Zenit Sint-Petersburg. "Dat zijn al twee heel belangrijke spelers die de club hebben verlaten, samen met Bastos, die naar Lazio is vertrokken. Hun gemis is voelbaar." De club versterkte zich ook nog laat: verdedigers Papa Gueye (Dnipro Dnipropetrovsk), Miha Mevlja (Dinamo Boekarest) en Vladimir Granat (Spartak Moskou) kwamen. "Maar het heeft tijd nodig om zo'n ploeg in elkaar te lijmen. Granat presteert nog niet naar verwachting en Gueye zit op de bank."

Bizarre trainersoap wordt alleen maar gekker
Voor de wedstrijden tegen Ajax was er al veel verwarring over wie de coach van Rostov zou zijn. Tactisch genie Berdyev, die de kleine Russische club tegen ieders verwachting in naar de tweede plaats in de Russische competitie loodste, stapte op om met Spartak Moskou te onderhandelen. Tegen Ajax zat hij echter gewoon op de bank, officieel als assistent Dmitry Kirichenko’s maar eigenlijk gewoon als hoofdtrainer.

Intussen zijn de onderhandelingen van succescoach Berdyev met Spartak Moskou én Lokomotiv Moskou geklapt en is hij als vice-voorzitter teruggekeerd bij de club. Echter, hoofdtrainer Kirichenko heeft geen UEFA-licentie en mag niet op permanente basis aangesteld worden. Daarom dat Ivan Daniliants is aangesteld als officiële hoofdtrainer, terwijl hij niets meer dan een 'cover' is. Snapt u het nog? Want het wordt nog gekker: Berdyev is dan wel officieel vice-voorzitter, hij is eigenlijk gewoon nog de hoofdtrainer van Rostov.

Drie hoofdcoaches
"Dit is waarschijnlijk de enige vice-president ter wereld die ook deel uitmaakt van de staf", zegt Yokhin. "Hij werkt nog als hoofdcoach en bereidt het team gewoon voor. Als buitenstaander denk je dat de club twee keer van coach is gewisseld, terwijl er in feite helemaal geen veranderingen zijn geweest. Berdyev had al een afscheidsdiner gegeven maar is de echte coach, Kirichencko de acterende coach omdat Berdyev geen coach genoemd wil worden en Daniliants is de officiële coach omdat Kirichenko geen UEFA-licentie heeft. Eigenlijk best grappig."


De derde hoofdtrainer van Rostov: Ivan Daniliants

Michael Yokhin is verslaggever van onder meer The Guardian en ESPN en is gespecialiseerd in het Russische voetbal. Hij is op Twitter te volgen via @yokhin