'Ik zag Traoré op zijn mobieltje surfen, daarna keek hij me met zúlke ogen aan'

'Ik zag Traoré op zijn mobieltje surfen, daarna keek hij me met zúlke ogen aan'

28-09-2016 08:51
11

De zestigjarige Simon Tahamata droeg tussen 1980 en 1984 het shirt van Standard Luik. Anno 2016 is de oud-international jeugdtrainer bij Ajax. Hij haalt in Amsterdam veel voldoening uit zijn werk, vertelt Tahamata in gesprek met Het Laatste Nieuws. 

"Vorige week debuteerde Appie Nouri nog in het eerste elftal", glundert hij. "Ik zeg niet dat ik hem naar grote hoogte gebracht heb, dat heeft hij zelf gedaan. Wij brengen wat aan, we verhelpen voor vijf tot tien procent dingen, maar die andere 90 tot 95 procent heeft hij zelf gerealiseerd. Ik was trots op het debuut van Appie. Net als bij Matthijs de Ligt, of wat verder terug, Davy Klaassen, Jaïro Riedewald of Kenny Tete. Ik ben trots dat al die gasten het gered hebben in het eerste elftal. Die jongens zijn je ook allemaal dankbaar. We hebben een goeie band met elkaar."

Ajax-huurling Bertrand Traoré wist tot voor kort helemaal niet met wie hij te maken had. "Ik zei hem dat hij mij even moest googelen. Ik zag hem op zijn mobieltje surfen, daarna keek hij me met zúlke ogen aan. En maar lachen. Dat was onze kennismaking", lacht Tahamata. "De meeste jongens weten niet dat ik op niveau gevoetbald heb. Dat kan ook niet. Dan spreken ze mijn naam nog verkeerd uit ook. Als zo’n kereltje van 8 Tattamatta zegt, loop ik gewoon van hem weg. Tot hij mijn naam goed uitspreekt." Donderdag staan Ajax en Standard tegenover elkaar in de Europa League.