Eerste vrouw in betaalde mannenvoetbal: Groot gemaakt omdat ik een vrouw ben

Eerste vrouw in betaalde mannenvoetbal: "Groot gemaakt omdat ik een vrouw ben"

04-10-2016 14:52
11

Sarina Wiegman debuteerde maandagavond als assistent-trainer van Jong Sparta tegen Jong FC Twente (4-2) en is daarmee de eerste vrouwelijke trainer in het betaalde voetbal. De 46-jarige Wiegman is sinds kort in het bezit van het hoogste trainersdiploma.

"Het is geweldig om in het betaald voetbal te werken", zegt Wiegman in Trouw. "Dat ik hier zit wordt nu heel groot gemaakt omdat ik een vrouw ben. Dat is een primeur, en daarom zo bijzonder. Als er een man als vervanger was aangesteld, had niemand erover gesproken."

Wiegman ziet haar debuut wel als een belangrijk moment. "Het geeft wel aan dat er weer iets is doorbroken. Dat is leuk voor mij, maar ook goed voor het vrouwenvoetbal in Nederland. Het duurt lang, maar het ontwikkelt zich wel. Laten we hopen dat er over twintig jaar veel meer vrouwelijke coaches in het betaald voetbal werkzaam zijn."

Wiegman is ook assistent van het vrouwenelftal van Oranje, maar sluit een baan in het mannenvoetbal niet direct uit. "Ik ben bijzonder ambitieus en ik wil aan de top werken met ambitieuze mensen. Dat vond ik al geweldig toen ik hier bij Sparta stage liep. Dagelijks in een professionele omgeving werken met mensen die het allerbeste uit zichzelf willen halen en anderen beter willen maken."