Nieuw onderzoek naar aanleiding van ophef over 'kankerverwekkend' kunstgras

Nieuw onderzoek naar aanleiding van ophef over 'kankerverwekkend' kunstgras

10-10-2016 19:27
7

De KNVB heeft maandagmiddag overleg gepleegd met onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over de eventuele maatregelen die genomen moeten worden om de onzekerheid over kunstgras weg te nemen.

Dat maakt de KNVB bekend via de officiële kanalen. Het RIVM benadrukte dat er niet wordt verwacht dat het gebruik van rubbergranulaat op kunstgras leidt tot risico voor de gezondheid en er dus gewoon op gesport kan worden. 'De belangrijkste uitkomst van dit gesprek is dat het RIVM per direct nieuw onderzoek gaat verrichten en dat de resultaten voor het nieuwe jaar worden gepresenteerd', schrijft de voetbalbond op de website.

Het nieuws dat de gebruikte korrels op rubbergranulaat mogelijk kankerverwekkend zijn, zorgde voor veel ophef. Tijdens het afgelopen weekend zijn nagenoeg alle wedstrijden in het amateurvoetbal, die gespeeld moesten worden op kunstgras, gewoon doorgegaan. De KNVB drong vrij direct na het nieuws aan op een nieuw onderzoek, waaruit (opnieuw) zou moeten blijken hoe groot de risico's van kunstgras daadwerkelijk zijn.

Het RIVM gaat per heden aan de slag met een nieuwe onderzoeksopzet en hoopt dit binnen twee weken openbaar te kunnen maken. Tijdens het onderzoek worden onder meer alle nationale en internationale onderzoeken over kunstgras nog eens bestudeerd. Verder laat het RIVM weten dat er tussen de 50 á 100 Nederlandse kunstgrasvelden grondig onderzocht gaan worden op de aanwezige stoffen in het rubber.