Jong Oranje loopt leeg: zeker 26 te oude afhakers, nieuwe lichting op komst

Jong Oranje loopt leeg: zeker 26 te oude afhakers, nieuwe lichting op komst

12-10-2016 10:45
12

Jong Oranje is er opnieuw niet in geslaagd zich te plaatsen voor een eindronde. Wéér een lichting die de ervaring van het spelen van een eindtoernooi met de beloften heeft gemist. VoetbalPrimeur zet op een rij welke spelers nu niet meer opgeroepen mogen worden voor Jong Oranje en hoe de lichting eruit ziet die eraan zit te komen.

Om uit te mogen komen voor Jong Oranje moet een speler op 1 januari van het jaar waarin de kwalificatiereeks begint niet ouder zijn dan 20 jaar. Spelers die dus 21 jaar of ouder zijn op 1 januari 2017, mogen niet deelnemen aan de kwalificatiereeks voor het EK in 2019. En dat zijn er een hele hoop in het huidige Jong Oranje.

Afvallers
In de selectie die de tijdelijke bondscoach Art Langeler opriep voor de duels met Jong Turkije en Jong Cyprus zitten vijftien spelers die hun laatste wedstrijd voor de beloften hebben gespeeld. De meest aansprekende namen zijn Anwar El Ghazi (Ajax), Nathan Aké (Bournemouth), Joshua Brenet (PSV), Kenny Tete (Ajax) en Karim Rekik (Marseille). Maar ook Jean-Paul Boëtius (Basel), Lucas Woudenberg (Feyenoord), Yassin Ayoub (FC Utrecht), Ricardo Kishna (Lazio) en Hidde Jurjus (PSV) zijn niet meer inzetbaar voor Jong Oranje. Net als Maarten de Fockert (VVV-Venlo), Hans Hateboer (FC Groningen), Joris van Overeem (AZ), Vincent Vermeij (Heracles Almelo) en Mickey van der Hart (PEC Zwolle).

Daarnaast zijn er ook nog spelers die er deze keer niet bij waren door blessures of andere redenen, maar in het verleden wel werden opgeroepen. Tonny Vilhena (Feyenoord) bijvoorbeeld, die ook te oud is om nog mee te doen met Jong Oranje. Net als Wesley Hoedt (Lazio), Sven van Beek (Feyenoord), Daley Sinkgraven (Ajax), Jorrit Hendrix (PSV), Rick Karsdorp (Feyenoord), Queensy Menig (PEC Zwolle), Derrick Luckassen (AZ), Terence Kongolo (Feyenoord), Thom Haye (Willem II) en Kingsley Ehizibue (PEC Zwolle).

Blijvers
Er zijn weinig spelers die in de afgelopen cyclus in actie kwamen en volgend jaar nog oproepbaar zijn bij Jong Oranje. Riechedly Bazoer (Ajax) mag nog een reeks meedoen, net als ploeggenoot Jaïro Riedewald. Ook Bart Ramselaar (PSV), Kevin Diks (Fiorentina), Jerry st. Juste (sc Heerenveen), Steven Bergwijn (PSV), Donny van de Beek (Ajax), Timothy Fosu-Mensah (Manchester United), Dabney Dos Santos (AZ), Oussama Idrissi (FC Groningen) en Patrick Joosten (FC Utrecht) zijn nog beschikbaar.

Nieuwkomers
In de selectie van Oranje onder 20 en onder 19 zit genoeg talent dat nu moet gaan opstaan bij Jong Oranje. Denk aan spelers als Mitchell van Bergen (Vitesse), Tahith Chong (Manchester United), Rodney Kongolo (Manchester City), Matthijs de Ligt (Ajax), Abdelhak Nouri (Ajax), Sam Lammers (PSV), Frenkie de Jong (Ajax), Rick van Drongelen (Sparta), Kaj Sierhuis (Ajax) en Denzel Dumfries (Sparta). Jong Oranje kan na de decepetie in de huidige cyclus op z'n vroegst in 2019 weer een EK spelen.