Ajax' sterkste linie door kwesties Bazoer, Gudelj, Ziyech ineens in problemen

Ajax' sterkste linie door kwesties Bazoer, Gudelj, Ziyech ineens in problemen

16-11-2016 16:30
14

Met Hakim Ziyech die naar de Afrika Cup gaat en Nemanja Gudelj die onmogelijk nog een minuut gaat spelen voor Ajax, is het hoogst onverstandig van de Amsterdammers om Riechedly Bazoer zijn zin te geven en hem in de winterstop te laten vertrekken. Een tekort op het voorheen overvolle middenveld dreigt.

Bazoer benadrukte woensdag nog maar eens dat hij ontevreden is met zijn reserverol onder trainer Peter Bosz en dat hij vindt dat het te lang duurt voordat hij een kans krijgt in het eerste. Een blik in de toekomst leert dat die kans van Bazoer zich snel zal aandienen: weliswaar pas na de winterstop, maar het uitzicht op speelminuten is groot voor de mokkende Utrechter.

Als er één linie niet onderbezet was bij Ajax dit seizoen, dan was het wel het middenveld. Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj, Donny van de Beek, Hakim Ziyech, Davy Klaassen, Jaïro Riedewald, Abdelhak Nouri, Daley Sinkgraven, Frenkie de Jong, zelfs Thulani Serero. Je kunt er drie Eredivisie-elftallen mee opstellen. Maar nu Gudelj de handdoek in de ring heeft gegooid en Ziyech na de winterstop niet inzetbaar is, zijn de opties voor de basis van Bosz ineens een stuk minder ruim.

Vier duels problematisch
Gudelj, daar staat inmiddels wel een streep door. De afwezigheid van Ziyech was ingecalculeerd maar komt door de Gudelj-situatie Ajax een stuk slechter uit. Op het moment dat de Eredivisie weer ontwaakt na de winterstop, in het weekend van 13 januari, begint voor Ziyech - net als voor Bertrand Traoré overigens - de Afrika Cup. Marokko, dat in de poule zit met Togo, Congo-Kinshasa en Ivoorkust, speelt op 24 januari zijn laatste groepswedstrijd en mocht de ploeg zich plaatsen voor de knock-out-fase, dan is Ziyech in het ergste geval pas 5 februari klaar. En dan zal hij ook niet direct inzetbaar zijn voor Ajax.

In dat tijdsbestek spelen de Amsterdammers tegen PEC Zwolle, FC Utrecht, ADO Den Haag en Roda JC. Een club als Ajax zou de afwezigheid van één middenvelder in die duels makkelijk kunnen opvangen. Maar bij drie afwezigen (Ziyech, Gudelj en Bazoer als zijn transferverzoek wordt ingewilligd) ziet de situatie er voor Bosz ineens heel anders uit. Dan is zijn overvolle middenveld ineens onderbezet in de altijd cruciale fase van de titelstrijd bij de hervatting van de competitie.

Voor Bazoer lijkt het wel een zekerheidje dat hij speelt als Ziyech en Gudelj wegvallen in het Ajax-team. Maar nu de middenvelder zo ongeduldig is dat hij het zelfs de gesprekken over een transfersom met Ajax te lang vindt duren, moeten de Amsterdammers serieus rekening gaan houden met het vertrek van het talent.

De opties van Bosz zijn in dat geval een stuk minder groot: of Riedewald moet weer opgetrommeld worden om een plek op het defensieve middenveld in te nemen, of het moet ineens van talenten als Van de Beek of Nouri gaan komen, óf Ajax moet plotseling zelf de transfermarkt op om een speler te kopen waarvan men nooit dacht dat er daar dit seizoen nog eentje van bij zou komen: een middenvelder. Maar als het Bazoer écht te doen is om simpelweg meer speeltijd, dan moet hij de vrijwel zekere kans die hij krijgt tijdens de Afrika Cup-periode toch aangrijpen om als een topsporter te bewijzen dat Bosz niet om hem heen kan.


Het huidige elftal van Bosz zonder de Afrika Cup-gangers. Genoeg kansen voor Bazoer om een plek in het elftal te verdienen. André Onana wil het liefst bedanken voor de Afrika Cup Kameroen om bij Ajax te blijven en zal dus met Tim Krul strijden om de positie onder de lat. Misschien wel de grootste zorg voor Bosz: wie gaat er rechtsbuiten spelen zonder Bertrand Traoré, Hakim Ziyech en de naar het tweede elftal verbannen Anwar El Ghazi?